друкувати


Івано-Франківські правоохоронці повернули прикарпатським церквам викрадені старовинні Євангелія

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-05 09:30:23

9 старовинних Євангелій передали сьогодні співробітники прикарпатської міліції представникам церковних громад п’яти сіл області.

Святі писання були викрадені з ряду сільських храмів і продані через мережу Інтернет колекціонерам з Полтавської та Харківської областей, у яких вони в кінцевому підсумку були вилучені. «Як ви знаєте, – розповів начальник Управління МВС України в Івано-Франківській області генерал-майор міліції Василь Варцаба, – протягом 2009-2010 років на території Івано-Франківської та Чернівецької областей було скоєно ряд зухвалих злочинів – крадіжок церковного майна. Зокрема, на території Прикарпаття було скоєно 12 крадіжок. В результаті вжитих оперативно-розшукових заходів злочинця було спіймано. Він визнав свою вину».

Загалом завдяки старанням слідчо-оперативної групи на чолі і слідчим УМВС підполковником міліції Олександром Петруніним було вилучено 15 Євангелій: 9 повернуто церквам на Прикарпатті та два – на Буковині. Походження ще чотирьох Євангелій в даний час з’ясовується. Відтак, сьогодні священні книги, найдавніша з яких датується 1690 роком було передано представникам парохій сіл Пациків, Долинського району, Сливки, Рожнятівського району, Голинь та Сівка, Калуського району – усім по два Євангелія та Залуки Галицького району – одне Євангеліє. Ще дві священні книги і дві ікони належать громаді села Малинівці Чернівецької області.

«Як можна назвати тих людей, – зазначив єпископ Івано-Франківської єпархії Української греко-католицької церкви отець Володимир Війтишин, – які своїми нечистими рукамидоторкались до цих Євангелій? Напевно, їх думки були лукавими вони понесуть відповідальність не тільки перед людьми і суспільством, а і перед Богом». Священик висловив побажання, щоб подальша співпраця Церкви і органів МВС не була пов’язана з якимись негативними речами, а була доброю, щоб священики могли спільно зустрічатись з міліціонерами і благословляти їх на подальшу боротьбу зі злочинністю.

Вінцем роботи правоохоронних органів назвав розкриття цієї низки кричущих злочинів перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Плав’юк. «Сьогодні дуже величне дійство, – зазначив він, – це вінець дуже копіткої роботи. Не даремно наше управління внутрішніх справ визнане кращим по Україні за результатами роботи за дев’ять місяців поточного року».

Автор: Сергій БІЛИЙ