друкувати


В Івано-Франківську урочисто проводжали призовників

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-02 01:00:41

107 молодих мешканців міста Івано-Франківська поповнять цієї осені лави Збройних сил України та інших військових формувань. 1 жовтня для них на базі Муніципального центру дозвілля, що в Івано-Франківську, було організовано урочисті проводи за участю першого заступника Івано-Франківського міського голови Зіновія Фітеля, тимчасово виконуючого обов’язки Івано-Франківського міського військового комісара майора Олега Пилипака, представників зацікавлених підрозділів облдержадміністрації, міськвиконкому, військкомату, духовенства.

Зі слів майора Пилипака, загалом по Україні в ході цьогорічного осіннього призову планується поповнити військові формування нашої держави на 26,7 тисяч осіб. Найбільша доля – близько 20 тисяч хлопців піде служити у Збройні сили України, 5,6 тисяч – до лав Внутрішніх військ МВС України, ще понад тисячу – до підрозділів Державної спеціальної служби транспорту. Призову підлягають юнаки, які досягли віку 18 років, мають щонайменш середню освіту і відповідають вимогам щодо стану здоров’я. «Раніше, – розповідає військовослужбовець, – юнаки, здоров’я яких не відповідало встановленим вимогам, йшли служити до інженерно-технічних батальйонів. Проте такі батальйони розформували в 1996 році. Відтак зараз вимоги до стану здоров’я призовників значно зросли». Враховуючи викладене, а також той факт, що дуже багато юнаків призовного віку користуються сьогодні правом на відстрочку, яке передбачене насамперед для студентів, аспірантів та інтернів вищих навчальних закладів, лише 15 – 20% призовників зможуть потрапити до армійських лав.

«Всі наші юнаки, – говорить начальник відділення комплектування військ Івано-Франківського міського військкомату майор Сергій Луцюк, – проходитимуть службу виключно на території України. Із 107 відібраних призовників 53 увіллються в ряди Сухопутних військ, 22 – до Повітряних сил, 10 – до частин центрального підпорядкування, 3 – до Військово-морських сил і 4 – до частин спецпризначення». Перша відправка команд до військових частин відбудеться вже 6 жовтня.

Поспілкувавшись з призовниками, стає зрозуміло, що особливого рвіння захищати Батьківщину в них немає, проте і труднощів, пов’язаних з військовою службою вони не бояться. «А хто зараз хоче служити? – розповідає майбутній десантник Дмитро Малишко, – Іду до армії, бо немає вибору. Навчаюсь заочно. Зрештою, у мене тато служив в армії і сказав, що я теж маю служити. Іду в десантні війська, куди і хотів. Вважаю, що маю для цього відповідну фізичну підготовку: все ж таки вісім років займався футболом».

Автор: Сергій БІЛИЙ