друкувати


Активісти УНП вшанували в Івано-Франківську жертв тоталітарного режиму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-18 12:00:57

Мітинг-реквієм під назвою «Чорний вересень» відбувся 17 вересня в Меморіальному сквері обласного центру Прикарпаття. Ініційований активістами обласної організації Української народної партії захід зібрав близько двох сотень учасників, які прийшли вшанувати жертв радянського тоталітарного режиму і засудити тоталітаризм в будь-яких формах його вияву.

Виступаючі: голова фракції УНП в обласній раді Василь Головчак, заступник голови Івано-Франківської міської організації партії Ярослав Свелеба та голова обласної управи партії Дмитро Чуйко – нагадали присутнім, що жертвами сталінського режиму, який прийшов в Галичину слідом за передовими частинами Червоної Армії, знищив понад 5 мільйонів їх земляків, цілими селами вивозив людей до Сибіру.

«Українська народна партія, - прокоментував акцію Д.Чуйко, - єдина з усіх політизованих структур Івано-Франківська вирішила вшанувати сьогодні пам'ять загиблих. Радянська пропаганда намагалася подати нам події 17 вересня 1939 року як визвольний похід Червоної Армії на Західноукраїнські землі. Проте вже за кілька місяців «визволення» обернулось жахливими репресіями проти представників галицької інтелігенції, духовенства, простих людей. По всій Галичині ще й досі знаходять пам’ятки страшних розстрілів 1941 року, такі як музей-меморіал «Тюрма на Лонцького». Проте сьогодні представники діючої влади роблять все, щоб стерти з пам’яті народу спогади про ту страшну трагедію. Вони позбавляють звання Героя України наших провідників: Степана Бандеру та Романа Шухевича, вперто відмовляються визнати воюючою стороною вояків ОУН-УПА, викреслюють з сторінок підручників згадки про Революцію на граніті та Помаранчеву революцію».

Родзинкою заходу стало покладання вінків до символічного хреста в Меморіальному сквері та запалення двохсот свічок, викладених у формі числа 5 мільйонів, які символізували душі мільйонів невинно убієнних галичан…

Автор: Сергій БІЛИЙ