друкувати


У Шепарівському лісі на Коломийщині згадали невинно вбитих

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-13 05:05:14

Щороку друга неділя вересня означена трагічною історичною сторінкою. Цього дня в лісі с.Шепарівці Коломийського району під час Великої Вітчизняної війни німецько-гітлерівські окупанти розстріляли понад сто українців.

Серед лісу височіє хрест, оповитий смутком, довкола якого стоїть несамовита тиша і сум. 17 березня 1942 року тут навіки знайшли спочинок ті українці, які понад усе любили сою країну, леліяли рідну мову, традиції й обряди.

Вшановувати роковини цієї страшної трагедії прийшли представники Коломийської районної державної адміністрації, громадськість та молодь не лише села й району.

"Ми повинні зберігати пам’ять про трагічне минуле своїх побратимів, бо хто не знає минулого, той не матиме майбутнього", - наголосила у своєму виступі заступник голови райдержадміністрації Леся Білищак, а сільський голова Іван Терпелюк зауважив, що надто великою ціною виборено незалежність, адже таких замордованих і закатованих історія пам’ятає по всій Україні.

Священики відправили поминальну панахиду, діти читали вірші про невинно вбитих, їхню пожертву, за яку відділи найсвятіше – життя.

Окрема вдячність й голові Товариства "Поступ" Ярославові Полатайчуку, який щороку є не лише ініціатором, а й бере активну участь у панахиді.

Плакали свічки, багряніли квіти на плитах жертв, люди змахували сльози з очей, а у повітрі, високо над лісом звучали патріотичні пісні. Пам’ять про українців-патріотів жива, не меркне і не гасне.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА