друкувати


В Івано-Франківську видали книжку «Євангеліст Лука з Княжого Галича»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-09 01:15:41

В Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація книги «Євангеліст Лука з Княжого Галича». Її автори – викладачі вишу: доцент кафедри релігієзнавства і теології Ігор Коваль та проректор з наукової роботи, професор Іван Миронюк.

Книга "Євангеліст Лука з Княжого Галича" - це наукове дослідження про життя і здобутки лікаря за фахом, дослідника та археолога Ярослава Хмілевського. Свого часу він написав нариси з історії вітчизняної та зарубіжної медицини та дослідив підземний архів Галича, - повідомляє кореспондент ZAXID.NET .

У співавторстві з краєзнавцем Левом Чачковським він написав монографію "Княжий Галич". За топонімічними назвами населених пунктів вони створювали карти, які згодом використовували для археологічних досліджень. Саме завдяки цьому відомий археолог Ярослав Пастернак віднайшов фундамент Успенського собору у Галичі.

На презентацію книги до Івано-Франківська приїхала донька дослідника Галича, відома культурна діячка української діаспори у США Марія Хмілевська, а також її чоловік, відомий вчений-еколог Роберт Уланович. Побувавши у Крилосі, Марія Хмілевська зізналася, що батькові мрії 1956 року, про історичний заповідник Галича, таки справдились. Нині там діє національний заповідник "Давній Галич".