друкувати


Проблема дитячого травматизму надзвичайно складна і багатогранна

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-08 03:00:04

Проблема дитячого травматизму надзвичайно складна і багатогранна. Чільне місце серед таких травм займають опіки.

З початку 2010 року до реанімаційного відділення Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні із важкими опіками  потрапило більше сорока дітей. Кількість маленьких пацієнтів із такими діагнозами за останні місяці зростає, стверджують медики. І додають: основна причина дитячих нещасть – недогляд дорослих. Днями на лікарняному ліжку опинилася і трилітня мешканка села Баня-Березів Косівського району.

Нещастя трапилося увечері, тож батьки були вдома. Дівчинка якимось дивом перекинула на себе посудину з окропом. Результат – обпечено більше двадцяти відсотків тіла, опіковий шок і лікарняна палата. Дорослі надали допомогу, як вміли – помастили опіки соняшниковою олією та зателефонували на швидку. Спершу дитину доставили до Косівської центральної районної лікарні, а вже звідти спеціальним реанімобілем – до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні.

Стан дитини при поступленні був надзвичайно важкий, стверджує Олег Курташ, завідувач цього відділення. Їй проводилася і проводиться інтенсивна терапія, спрямована на відновлення життєвих функцій організму. Дівчинка перебуватиме у реанімації до стабілізації стану, а потім – лікування в опіковому відділенні обласної клінічної лікарні.

Процес реабілітації після опіків такої важкості зазвичай тривалий, а термін цілковитого одужання травмованої малечі не беруться прогнозувати навіть фахівці.  Зате вони в один голос стверджують: у таких нещастях маленьких пацієнтів стовідсотково винні батьки. Дитині просто бракує життєвого досвіду, щоб уникнути небезпеки, її приваблює все нове та цікаве.

Головне управління МНС в Івано-Франківській області звертається до батьків: не залишайте своїх дітей без нагляду! Травми, отримані малечею в побуті, бувають іноді дуже важкими, а їх наслідки можуть бути непередбачуваними.

Джерело: Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області