друкувати


На Івано-Франківщині відзначать річницю депортації етнічних українців з території Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-06 02:30:08

З метою відзначення 65-ї річниці примусового виселення у 1944-1947 і 1951 роках етнічних українців з території Польщі, вшанування пам’яті жертв депортації, враховуючи звернення обласних суспільно-культурних товариств "Лемківщина" і "Надсяння", Івано-Франківською обласною держадміністрацією затверджено план заходів щодо відзначення в області у 2010-2012 роках 65-ї річниці депортації етнічних українців з території Польщі.

В Івано-Франківську та місцях компактного проживання депортованих українців буде проведено День пам’яті жертв депортації, у храмах області — відслужено поминальні панахиди. Заплановано провести тематичну наукову конференцію, видати номер газети "Галичина", присвячений 65-й річниці депортації українців з Польщі, організувати теле- та радіопередачі, провести виховні години та просвітницькі заходи у навчальних закладах та закладах культури області.

В обласній універсальній бібліотеці ім. І. Франка, Івано-Франківському краєзнавчому музеї та державному архіві області будуть організовані тематичні виставки книг, документів і світлин.

Влада сприятиме також побудові каплиці на вшанування пам’яті жертв депортації в Івано-Франківську (сквер "Княгинин") на місці встановленого наріжного каменю.

Головному управлінню правової роботи та внутрішньої політики ОДА доручено надіслати у Державний комітет України у справах національностей та релігій пропозиції стосовно привернення уваги на державному рівні до проблем примусово виселених у 1944-1947 і 1951 роках етнічних українців з території Польщі в Україну з метою вирішення актуальних питань щодо їх додаткового соціального захисту та щодо сприяння у прийнятті Закону України про визнання цієї категорії осіб депортованими за національною ознакою.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК