друкувати


Губернатор Івано-Франківщини хоче придбати санітарний вертоліт

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-03 02:00:04

Чимало бурхливих дебатів під час нещодавнього засідання колегії ОДА викликало питання створення на Прикарпатті Обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Зі слів начальника головного управління охорони здоров’я Любомира Малофія, такий центр існував до 2007 року, але відповідно Указу Президента він був ліквідований. Натомість, при Обласній клінічній лікарні було створено відділення екстреної медичної допомоги.

Питання відновлення діяльності центру несподівано наштовхнулось на спротив ряду провідних лікарів області, які переконані, що створення ще однієї юридичної особи потягне за собою зайві фінансові витрати, в той час, як відповідне відділення ОКЛ чудово виконує покладені на нього функції. Такої думки, зокрема, дотримується колишній начальник головного управління охорони здоров’я, а нині головний державний санітарний лікар Прикарпаття Михайло Яворський. В цьому питанні його підтримало керівництво Обласної клінічної лікарні.

В свою чергу, Михайло Вишиванюк закликав учасників колегії визначитись, яким саме вони хочуть бачити Центр. «Якщо там буде санітарний вертоліт і чотири мобільних бригади, готові цілодобово вилетіти і надати допомогу в будь-якій точці області, а я саме таким уявляю собі такий Центр, - зазначив він, - то давайте його створимо. Якщо ж це буде просто 16 додаткових кадрових одиниць для працевлаштування випускників медичного університету, то такий центр нам не потрібен».

Наявність санітарного вертольота губернатор вбачає ключовим питанням створення Центру. З його слів, якщо область дозволила собі витратити 5 мільйонів гривень на придбання медичного обладнання для лікування ракових захворювань, то віднайти 3,5 мільйони гривень для купівлі сучасного французького 6-місного вертольота не стане великою проблемою.

Автор: Сергій БІЛИЙ