друкувати


Розпочався поетичний фестиваль MERIDIAN CHERNOVITZ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-09-03 12:30:37

Сьогодні в Чернівцях відкривається перший поетичний Міжнародний фестиваль MERIDIAN CHERNOVITZ. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, фестиваль триватиме три дні і збере в Чернівцях відомих поетів з Німеччини, Швейцарії, Франції, Польщі, України.

Серед них – українець Ігор Померанцев, поет, публіцист, радіожурналіст, який працює за кордоном, Юрій Андрухович, Сергій Жадан. Також перекладачі – Наталка Білоцерківкць, Петро Рихло, Марк Белорусець. До Чернівців приїдуть відомі в Європі та маловідомі в Україні поети – Франц Йозеф Чернін, Ельке Ерб, Майкл Марч, Герхард Фалькнер, також літературознавці, перекладачі поезій, фотохудожники.

Презентація книжки Барбари Ведеманн про листування німецькомовного поета родом з Чернівців Пауля Целана стане окремою подією фестивалю.

Як заявив співорганізатор дійства Олександр Горський, фестиваль дозволить українцям ближче познайомитися з європейськими поетами та сучасною європейською поезією. У дні фестивалю чернівецька публіка зможе познайомитися з європейською поезією, а також есеїстикою, публіцистикою та іншими жанрами. Твори автори читатимуть мовою оригіналу, а потім їх перекладатимуть.

Під час фестивалю будуть вручати премії «Бук» міжнародного фестивалю відеопоезії. Найкращі режисерські роботи – в серба Владіміра Палібрка та поляка Якуба Фальковського. Переможцям, за словами організаторів, окрім премії, подарують швейцарські годинники. Дві премії «Українська перспектива відеопоезії» отримали українки: Катерина Бабкіна та Ната Галаджиан.

У рамках фестивалю для іноземних гостей проведуть екскурсію до центрального корпусу Чернівецького університету, колишньої резиденції буковинських митрополитів. Для шанувальників поезії та вин, Ігор Померанцев проведе винно-поетичну вечірку, а ті, хто любить електронну музику, зможуть відвівати захід під назвою «Електропоезія».

Джерело: Радіо Свобода