друкувати


На Коломийщині відбулась конференція з нагоди дня народження Івана Франка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-28 07:30:15

Іван Якович Франко – видатний український письменник, вчений, драматург, перекладач, публіцист, громадсько-політичний діяч. Народився в с.Нагуєвичах (тепер с. Івана Франка) Дрогобицького повіту на Львівщині, похований у м.Львові на Личаківському цвинтарі.

27 серпня 2010 року виповнилося 154 роки від дня народження титана думки і праці. Іван Франко написав близько шести тисяч творів. Працював у жанрах поезії, прози, драматургії, літературної критики. Був фольклористом, етнографом, істориком, філософом, економістом, журналістом, редактором, громадсько-політичним діячем. Знаючи 14 іноземних мов, письменник перекладав з багатьох літератур світу. Всебічно обдарований, енциклопедично освічений і надзвичайно талановитий, Франко виявив себе у багатьох сферах української культури. Сюжети для своїх творів Франко черпав з життя і боротьби рідного народу, а також з першоджерел людської культури – Сходу, античної доби й Ренесансу. Він був "золотим мостом" між українською і світовими літературами.

Ім’я великого Каменяра тісно пов’язане з Коломиєю: письменник бував у ньому 15 разів. В Коломиї видано понад чотирнадцять найменувань творів Франка. У місті він організував політичну товариство "Народна воля", неодноразово виступав на зборах, в Народному домі (нині музей Гуцульщини), читав свою поему "Мойсей". В Коломиї також зустрічався з коханою Ольгою Рошкевич. У 1922-1930 роках тут жив і працював у гімназії син Франка Яковича Петро Франко. Однак з Коломиєю пов’язані й трагічні події життя – арешти, відсутність розуміння і коштів.

У Коломийському районі є чотири пам’ятники, у місті – дві меморіальні дошки Іванові Франку.

27 серпня 2010 року в Народному домі м.Коломиї відбулася урочиста академія з нагоди 154-ї річниці від дня народження Івана Франка. Про непростий життєвий шлях розповів голова міськрайонного Товариства "Просвіта" Василь Глаголюк. Оскільки щорічно, в день народження Івана Франка народний аматорський театр поезії "Орфей" Народного дому відкриває свій черговий театральний сезон, то цьогоріч також активна учасниця театру поезії "Орфей" Анна Петрів відкрила дійство.

Микола Мотрук продовжив конференцію вступом до поеми "Мойсей". Звучали твори славного Каменяра "У долині село лежить", "Вівере мементо", "Лісова ідилія", "Декадент", "Дитяче стоголосся", а учениця дитячої музичної школи №1 Соломія Пеца-Ославська виконала елегію на тему української народної пісні "Зелен гаю".

Линули також пісні "Стежина", "Як почуєш вночі", "Безмежнеє поле", "Розвивайся ти, високий дубе", "Сховалося сонце за горою", а завершив дійство народний аматорський хор "Просвіта" під керівництвом Романа Хімея.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА