друкувати


Пісок плюс «Індія» Андруховича, плюс іранська музика – маємо відчуття духу справжньої Азії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-23 02:00:18

Музично-літературний діалог, в якому знайшли спільну мову письменник з українського Прикарпаття Юрій Андрухович та ансамбль етнічної музики з далекого Тегерану «Джаам» відбувся ввечері 20 серпня на Вічевому майдані Івано-Франківська.

Підчас нього місцеві та приїжджі поціновувачі мистецтва мали змогу насолодитись чарівними іноді меланхолійними – іноді запальними і войовничими мотивами давньої перської музики, під акомпанемент якої декламував свої поетичні твори із збірки «Індія» Ю.Андрухович.

Чудернацькі, не завжди зрозумілі розповіді письменника про міфічних тварин, дивних людей і далекі екзотичні країни, накладені на ритмічну музику нерідко вводили глядачів чи то в стан напівтрансу, чи то якогось куражу коли ноги самі по собі починають рухатись в такт музиці. Окремі ж них перетворили бруків майдану на такий собі імпровізований танц-пол, витанцьовуючи чудернацькі рухи східних танців.

Для повноти відчуття духу такої далекої і такої близької в ці дні Азії сцену було зведено на великій купі піску (в народі активно підігрівалась легенда, що іранці привезли його з собою), який магічним сяйвом виблискував у кольоровому освітленні, переливаючись різними барвами…

Автор: Сергій БІЛИЙ