друкувати


"Медовий Спас у Коломиї": І мед смакували, і пісень слухали

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-16 03:30:35

При підтримці Коломийської районної державної адміністрації та Івано-Франківської єпархії УПЦ біля музею історії міста Коломиї вперше відбувся фестиваль "Медовий Спас у Коломиї", метою якого є відродження української православної традиції освячення меду, популяризація духової музики, вивчення історії розвитку бджільництва на Коломийщині, популяризація меду, медових напоїв та іншої оздоровчої продукції бджільництва. На запрошення до Коломиї з’їхалось багато пасічників з Косівського, Снятинського та інших районів.

Перший Спас у народі називають ще й Медовим…Це свято пасічників. В цей день "ламають" перший мед на пчільниках. Пасічники мають бути дуже щедрими. Кожний цього дня мав попробувати смачного медку! Недарма перший Спас називали як "Спасівка-лакомка". В церкві збирали мед в спеціальні підготовлені "коритця" і тут же частину освяченого меду роздавали біднякам – старцям. Повернувшись з церкви, наші предки розговлялись освяченим медом, пирогами з пшоняною кашею на меду, пили "медяні" кваси і пригощали цими лакомствами гостей. До вечора до садиби пасічника збігалася дітлашня і господар не мав права не пригостити кожного медом.

На Маковія, майже кожний житель і гість Коломийщини мав букет квітів "маковійчик", в якому обов’язково були присутні достиглі голівки маку, чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, васильки, м’ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник. Після освячення маковійчика 14 серпня 2010 року, жителі міста й району прийшли до музею історії міста Коломиї, аби взяти участь у фестивалі "Медовий Спас".

З привітальним словом виступили голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич, міський голова Юрій Овчаренко. Вони подякували адміністрації музею історії міста Коломиї (директор Михайло Арсак) за організацію заходу, а Михайло Вишиванюк висловив сподівання, що згодом такий фестиваль набуде обласного значення.

Учасниками фестивалю були пасічники та їх громадські об’єднання незалежно від місця проживання та реєстрації, науковці, краєзнавці, музейні співробітники, журналісти, які мають творчі напрацювання, пов’язані з тематикою фестивалю, художники, народні майстри, учні художніх шкіл та навчальних закладів з творами образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва по тематиці фестивалю, хорові церковні колективи, окремі виконавці духовної та народної пісні, окремі музиканти та музичні гурти, танцювальні колективи з репертуаром, який відповідає тематиці фестивалю.

За участь у святі Михайло Негрич вручив кожному учасникові фестивалю грамоти голів РДА та районної ради.

Представники духовенства освятили мед, після чого Юрій Овчаренко передав "бочку" меду настоятелю Миколаєво-Успенського Собору УПЦ о.Миколі Сметанюку.

Линула духовна та народна музика, у повітрі пахло медовими солодощами: липовими, гречаними, трав’яними. Всі, хто мав бажання, підходили до бджолярів не тільки спробувати, а й купити меду. Крім цього, досвідчені бджолярі давали рекомендації і поради щодо лікування від недуг. На прилеглій до музею території діяла виставка-продаж місцевих майстрів.

Як запевнив голова ОДА Михайло Вишиванюк, є надія, що свято прижилося, пустивши перші паростки. Отож, щороку 14 серпня, Коломия очікуватиме на пасічників, гостей, а центральною подією свята, звісно, буде найсолодший і найкорисніший продукт - мед.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА