друкувати


Не святкуйте весілля в таку спеку вдома

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-13 02:45:22

На весілля до 19-річної Зоряни Голинської та 30-річного Петра Проданюка у село Живачів Тлумацького району Івано-Франківської області прийшли 100 гостей. Святкували в обійсті молодої. Пригощалися наїдками домашнього приготування. У понеділок 17 людей захворіли.

— У них боліли животи, всі скаржилися на нудоту, рвали, — розповідає секретар сільської ради Галина Микитин, 55 років. — Викликали ”швидку” з Тлумача. Потім підключилася голова сільради, і всіх хворих відвезли в інфекційну лікарню. Добре, що у нас на весілля з дітьми не ходять, так що похворіли тільки дорослі. До Голинських приїжджала районна санстанція, обстежили та продезінфікували подвір’я.

Заступник головного лікаря Івано-Франківської обласної санепідемстанції Марія Бойко, 40 років, каже, що причиною отруєння могла стати сальмонела.

— Гарячка, кількаразова блювота, болі в животі — все характерне для сальмонельозу. З’ясувати, якими продуктами отруїлися люди, напевно, вже не вдасться. Усе, що залишилося після весілля, господарі повикидали. На аналіз ми взяли лише ковбасу й печиво. Можливо й таке, що хтось із кухарів готував страви брудними руками. Ми постіймо даємо приписи головам сільрад, просимо не проводити весілля в таку спеку, і тим більше вдома. Але ж хіба заборониш це людям?

Стан хворих задовільний. 11 осіб мають легкий ступінь перебігу хвороби, шестеро — середньої тяжкості. Щоб уберегтися від кишкових інфекцій під час спеки, Марія Бойко радить дотримувати таких порад:

— мити руки перед приготуванням, споживанням їжі та після туалету;

— у холодильнику їжу зберігати не довше 1–2 год.;

— не готувати багатокомпонентних страв, особливо салатів із м’ясом та майонезом, у яких швидко розмножуються бактерії;

— купуючи продукти, ретельно перевіряти термін придатності та умови зберігання;

— у дорогу не брати харчів, що швидко псуються.

Автор: Ірина КОПИСТИНСЬКА
Джерело: Gazeta.ua