друкувати


Здоров'я дітей - найбільша цінність

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-12 01:30:55

9-13 серпня 2010 року в м.Івано-Франківську на базі обласної дитячої клінічної лікарні проходить перший в Україні семінар для медичних працівників первинної медико-санітарної допомоги щодо впровадження стратегії інтегрованого ведення хвороб дитячого віку (ІВХДВ).

ВООЗ і Дитячий фонд ООН (UNICEF) розпочали розробку стратегії ІВХДВ ще в 1992 році. На сьогодні цю стратегію прийняли більше 100 країн світу. Впровадження ІВХДВ має разючий ефект на зниження дитячої смертності та покращення якості життя немовлят в цілому світі.

ІВХДВ – це інтегрований підхід до охорони здоров'я дітей спрямований на досягнення загального задовільного стану здоров'я дитини в цілому. Метою ІВХДВ є зниження смертності, захворюваності та інвалідизації, а також покращення фізичного і психічного розвитку дітей віком до 5 років. Стратегія ІВХДВ включає як профілактичні, так і лікувальні елементи, які запроваджуються не тільки медичними працівниками, а і сім'ями та громадами.

Наказом МОЗ України визначено регіони держави для реалізації пілотного впровадження Стратегії ІВХДВ. Це – на першому етапі Вінницька, Волинська, Житомирська та Івано-Франківська області. В Івано-Франківський області районом впровадження визначений Снятинський район.

Процес ІВХДВ буде використовуватись лікарями, фельдшерами, медичними сестрами та іншими медичними працівниками які надають медичні послуги дітям віком до 5 років. Стратегія ІВХДВ найбільш доцільною є для використання на первинному рівні надання медико-санітарної допомоги дітям (ФАП, амбулаторія, поліклініка).

Джерело: Головне управління охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА