друкувати


Правоохоронці знайшли спосіб, як виявити макові «плантації»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-08-03 03:30:55

З початку проведення оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Мак» працівники міліції Івано-Франківщини задокументували близько 100 фактів незаконного вирощування рослин маку і конопель.

Після отримання висновків експертного дослідження рослин на вміст наркотичної речовини вже порушено і розслідуються 58 кримінальних справ щодо власників присадибних ділянок і городів, де були виявлені посіви рослин у великій кількості. Загалом знищено понад 52 тисячі макових рослин і 233 рослини конопель.

Прикметно, що нерідко дільничні міліціонери виявляли посіви макових рослин, захованих на грядках з кукурудзою і не помітних сторонньому оку. У багатьох випадках посіви по 1500-2000 рослин вирощувалися у віддалених місцях за населеними пунктами. Правоохоронці знайшли спосіб, як виявити макові «плантації» у важкодоступних місцях у гірській місцевості. Близько десятка таких посівів зафіксовано з висоти пташиного польоту, зокрема, використовуючи можливості пароплану (аерошута). Отримані таким чином фотографії дали можливість працівникам міліції виїхати в ту чи іншу місцину і безпомилково виявити посіви макових рослин.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, CЗГ УМВС України в Івано-Франківській області