друкувати


Чудотворна ікона «Розп’яття Ісуса Христа» перебуває в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-28 03:15:36

Учора, 27 липня, біля церкви Святої Покрови в Івано-Франківську (вул. Княгинин) відбулася святкова процесія-зустріч Чудотворної ікони з міста Глиняни, передає ЗІК із посиланням на Івано-Франківську єпархію УГКЦ. Чудотворна самовідновлена ікона «Розп’яття Ісуса Христа» перебуватиме в Івано-Франківську до 6 серпня.

Згідно народного предання, ікону Розп’яття Христового подарував Глинянам сам Богдан Хмельницький, коли у 1648 р., готуючись до штурму Львова, відпочивав під розлогими ясенами на церковному подвір’ї дерев'яного храму Успення Пресвятої Богородиці (ХV ст.). Утім, науковці схильні датувати ікону набагато пізнішим часом, а саме – кінцем ХVІІІ ст. Отже, Розп’яттю дещо більше 200 років.


Ікона Розп’яття Ісуса зберігалася у церкві. Час та умови вплинули на образ: він весь потемнів. Відновлювати його ніхто не планував, оскільки фарби дуже потріскали. Але на самий Святвечір, 6 січня 1936 року, три дівчинки побачили яскраве світло у храмі. Очевидці стверджують, що це світився образ Розп’яття. За три тижні ікона самовідновилася, стала, як щойно написана.

Багато прочан, котрі десятиріччя приїздять до оновленого глинянського образу Розп’яття Ісуса Христа, отримують благодать зцілення.

Джерело: Газета «Репортер»