друкувати


Вулиця Грюнвальдська в Івано-Франківську відсвяткувала своє 100-річчя

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-27 07:00:06

100-літній ювілей вулиці Грюнвальдської відзначили цими днями мешканців та гості Івано-Франківська.

Названа на честь святкування в 1910 році півтисячоліття перемоги польського, литовського, українського, білоруського та російського народів над військами Тевтонського ордену влітку 1410 року на полі між містечками Грюнвальд і Танненберг, вулиця стала найкоротшим шляхом від залізничних воріт нашого міста до його центру. Саме тому їй віддавалось особливе значення. Зокрема, на цій вулиці розташований Будинок правосуддя, в якому на початку 20-го століття розміщувалось Станіславівське управління залізниць, а в 1919 році засідав уряд Західноукраїнської народної республіки. Під час німецької окупації ця вулиця з урахуванням її стратегічного для міста значення отримала назву Губернаторської.

Учасників урочистостей привітав Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус і благословили представники духовенства. Історики-краєзнавці Михайло Головатий та Петро Арсенич розповіли про історію вулиці та значення Грюнвальдської битви для розвитку усієї Східної Європи. Зокрема, зазначалось, що саме руські полки вирішили результат битви, встоявивши під ударами тевтонських рицарів та їх західноєвропейських найманців, коли польську і литовську кавалерію було зім’ято, і що цей бій по суті став останнім для Тевтонського ордену, військова місць якого після поразки бід Грюнвальдом почала занепадати.

Після офіційної частини відбувся святковий концерт за участю місцевих виконавців. Розважити Івано-Франківців прийшли бійці спецпідрозділу судової міліції «Грифон», головний пост яких – будинок правосуддя – власне розташований на вулиці. Хлопці показали приклади своєї бойової виучки, як то кажуть зі стрільбою і мордобоєм. Крім того, будь-хто бажаючий міг тут придбати корисну і цікаву літературу, яку гостинно пропонували працівники магазину «Сучасна українська книга».

Автор: Сергій БІЛИЙ