друкувати


М.Мулик: Не забувайте про полеглих дивізійників

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-26 09:00:59

На Львівщині 16-18 липня відбулися урочистості, присвячені 66-й річниці боїв під Бродами 14-ї гренадерної дивізії «Галичина».

У святкуваннях взяли участь 35 дивізійників зі Львова, Дрогобича, Івано-Франківська і Тернополя, ветерани УПА, духовенство, представники району і сільські голови, «пластуни» та інші молодіжні патріотичні організації.

В неділю всі присутні брали участь у перепохованні віднайдених останків вояків у восьми одинарних та одній спільній трунах на меморіальному цвинтарі дивізійників у селі Червоному на Золочівщині. Після перепоховання відбулося військово-історичне відтворення бою — прорив з оточення, що проходить ось уже третій рік поспіль.

Голова станиці Галицького братства дивізійників Михайло Мулик, якому виповнилося 90 літ, і цього року брав участь у заходах. Ще до війни у 17 літ пан Михайло 1937 року став членом ОУН.  і щоб уникнути арешту гестапо в 1943 році, він, як і десятки тисяч галичан, записався добровольцем в українську дивізію, яка мала стати в майбутньому основою української армії.

З приводу урочистостей пан Мулик зауважує: «На жаль, наші політики чомусь не бажають приїхати на могили цих молодих хлопців, які воювали за незалежну Україну. Напевно, тому ми й маємо таку Україну. Їм краще топтати квіти на горі Говерлі. Нас мало залишилося в живих. Ми ледве можемо дістати автотранспорт — адже не всі на свої мізерні пенсії можуть дозволити собі його найняти, щоби виїхати на могили побратимів. Нагадаю нашій молоді: не забувайте про полеглих дивізійників «Галичини» і хоч би раз на рік поклоніться їхньому праху».

Додамо, що такі заходи — це ще й унікальна можливість поспілкуватися з живими легендами українських визвольних змагань. Адже для дивізійників, як і для пана Михайла, Друга світова війна стала продовженням справи січових стрільців та Української Галицької Армії — боротьби за незалежну Українську державу.

Автор: Роман ІВАСІВ
Джерело: Газета «Галичина»