друкувати


На Прикарпатті перебуває офіційна делегація з Литовської Республіки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-22 05:30:07

Сьогодні, 22 липня, на Прикарпатті перебувають Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтєкунас і представники Вільнюського центру кардіохірургії Андрюс Йонутіс і Міндаугас Пабєдінскас. В Івано-Франківській обласній державній адміністрації з делецією із Литви зустрілися заступник голови – керівник апарату Роман Струтинський і заступник голови ОДА Роман Іваницький.

Надзвичайний Повноважний посол Республіки Литви в Україні Пятрас Вайтєкунас в Україні працює січня цього року, на Івано-Франківщині вдруге і ця область є «новим цікавим регіоном» для держави, яку він представляє. У Литві, яка є країною Європейського Союзу, уже відбулася адміністративна реформа: замість десяти колишніх областей, повітів, створено 50 районів ; ліквідовані адміністрації повітів, з центральною владою безпосередньо працюють регіональні Ради економічного розвитку Хоча, за його словами, адмінреформа ще не завершена, бо невідомо хто відповідатиме за існуючі угоди, підписані керівниками повітів.

«Литва може поділитися з Україною, яка на шляху до Євросоюзу, і вашою прикарпатською областю досвідом з питань сертифікації продуктів харчування, екології, зокрема щодо переробки сміття, зеленої енергетики», - запропонував Надзвичайний Повноважний посол Республіки Литви в Україні Пятрас Вайтєкунас.

«Нова команда Івано-Франківської області готова до співпраці з Литовською Республікою по всіх напрямках, особливо щодо обміну туристами, ділового спілкуваннями між бізнесменами»,-запевнив литовських гостей заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький.

Заступника голови-керівника апарату ОДА Романа Струтинського зацікавила проведена в Литві адміністративна реформа. За його словами, після внесення змін до Конституції України у 2004 році «влада стала розбалансованою і адміністративна реформа давно на часі».

« З приходом до керма державою нової команди сформовано чітку вертикаль влади, скрізь наводяться дисципліна і порядок ,- наголосив Роман Струтинський. - Президент України закликає усіх - менше політики - більше і економіки, і вже є перші позитивні результати: за півріччя ріст ВВП складає 6,3%; Івано-Франківська область перевиконала бюджет на 3,4% «.

На завершення офіційної зустрічі Надзвичайний Повноважний посол Республіки Литви в Україні Пятрас Вайтєкунас представив членів делегації - представників Вільнюського приватного центру кардіохірургії, які своєю чергою розповіли про наміри «зав’язати галузеву співпрацю».

«Ми можемо створити мобільну бригаду кардіохірургів, які будуть виконувати необхідні операції в області; можемо обмінюватися кардіохірургами і, безперечно, нас цікавлять ваші пацієнти, які хочуть оперуватися за кордоном, у Литві»,- зазначали представники Вільнюського кардіоцентру, розрахованого на 45 місць.

У програмі перебування литовської делегації на Прикарпатті - зустріч з представниками медичної галузі області та обласного центру за напрямком «кардіохірургія», а також з Івано-Франківським міським головою Віктором Анушкевичусом, екскурсія на «Буковель».

Довідка: 12-16 січня 2009 року делегація Панєвєжського повіту Республіки Литви участь у міжнародному культурно-мистецькому фестивалі «Різдво в Карпатах».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА