друкувати


М.Вишиванюк: Браму палацу Потоцьких потрібно відреставрувати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-20 04:15:09

«Арка в аварійному стані! Паркування автомобілів і прохід суворо заборонений! Адміністрація». Аркуш із таким написом прикріплений на брамі палацу Потоцьких в Івано-Франківську. В аварійному стані ціла споруда уже давно, та зрушень у питанні збереження цінної архітектурної пам'ятки 17-го століття досі не було.

Утім, днями Івано-Франківська обласна рада прийняла Звернення до Кабінету міністрів України, в якому зокрема пропонує провести реставрацію палацу Потоцьких. Для цього депутати планують залучити до 2012 року 31,5 тис. грн. Насправді ж місцеві архітектори, а з ними й сам губернатор Михайло Вишиванюк зійшлися на думці, що всі розвалені споруди потрібно знести і побудувати новий класичний палац.

«Я обійшов всі споруди. Це купа розвалин, які не підлягають ремонту. Єдине, що можна і потрібно відреставрувати, це брама Палацу, яка знаходиться в аварійному стані», — наголосив Вишиванюк. За його словами, нова споруда, яку збудують на місці старого палацу, має бути культурно-мистецьким туристичним центром із картинною галереєю, яка експонуватиме мистецькі твори, що довгий час зберігаються на складах Художнього музею.

Джерело: Газета «Репортер»