друкувати


Сьогодні Говерлі знову дістанеться

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-17 12:33:20

Масове сходження на найвищу вершину Українських Карпат – гору Говерла – проведуть сьогодні представники політичних партій та громадських організацій «правого» та «правоцентристського» спрямування. Сходження присвячене 20-й річниці з дня проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Вважається, що традицію підніматись всередині липня на Говерлу заклав Віктор Ющенко, який саме під час такого сходження 16 липня 2001 року оприлюднив заяву про початок формування блоку «Наша Україна». З тих пір сходження набули форми масового паломництва. Часто-густо з уст окремих представників влади та політиків лунали заклики і навіть приймались рішення заборонити масові сходження на подібні масові сходження, оскільки вони призводять до знищення рідкісної флори і фауни Карпатського національного заповідника, каліцтва і навіть смерті людей. Найтрагічнішим було сходження в липні 2005 року, коли внаслідок удару блискавки і серцевого нападу померло двоє його людей. Тоді кількість учасників походу на Говерлу перевищило 15 тисяч. З тих пір організатори сходжень почало широко впроваджувати в маси легенду про їх екологічний характер, мовляв, Віктор Андрійович і його соратники не просто топчуть Говерлу, а очищають її від різного бруду, який там залишають протягом року поодинокі туристи та їх групи. На ділі ж гору доводиться чистити власне після самих чистильників, які щороку лишають на ній тисячі «паломників».

«Власне, для членів нашої структури, – розповідає Коломия ВЕБ Порталу учасник цьогорічного сходження прес-секретар обласної організації Української народної партії Михайло Савлюк, – похід на Говерлу – це чергова можливість долучитись до здорового способу життя, велике свято духу: можливість довести насамперед собі, що ти чогось в цьому світі вартий. Зрештою, як кажуть в народі, якщо ти не був на Говерлі, ти не можеш вважати себе до кінця українцем».

За даними владних структур цьогоріч у сходжені візьме участь близько 2 тисяч осіб. Репортаж про його перебіг читайте в подальшому на Коломия ВЕБ Порталі.

Автор: Сергій БІЛИЙ