друкувати


Заблукали, ховаючись від негоди

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-15 09:30:46

Батьки двох 13-річних верховинців, виряджаючи своїх синів рано-вранці в гори за грибами, особливо не хвилювались. Хлопці були досвідченими грибниками і добре знали навколишню місцевість. В районі гори Біла Кобила, де цього літа добре вродили гриби, вони вже побували напередодні і за день до того, тому добре знали маршрут і не боялись заблукати.

«Десь близько 11-ї години дня, - розповідає «Експресу» заступник командира Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону Мирослав Яворський, - хлопці зателефонували батькам і повідомили, що вже назбирали вдосталь білих красенів і вирушають дорогою додому, проте до 17-ї години так і не повернулись». Спроби родичів додзвонитись до юнаків позитивного результату не дали. Їх мобільні телефони виявились відключеними. Не довго думаючи, схвильовані батьки зателефонували у служу порятунку.

На пошуки зниклих грибників були підняті сили Верховинського пошуково-рятувального пункту, четверо бійців якого на чолі з начальником Іваном Філіпчуком вирушили на спецавтомобілі до урочища Присліп, звідки і почали сходження в гори. На основі інформації, отриманої від місцевих жителів рятувальники зробили висновки, що хлопці могли перебувати в районі гори Великий Погар, тому під час пошуків були прийнято рішення розділитись на дві групи: одна продовжувала шукати в районі гори Біла Кобила, а друга вирушила на гору Великий Погар, де о 18.35 годині і були знайдені заблукалі. «Хлопці розповіли, - говорить пан Яворський, - що по дорозі додому їх застала гроза та злива. Рятуючись від негоди, в умовах поганої видимості вони і заблукали». Гроза також змусила хлопців відключити мобільні телефони, в наслідок чого з ними не могли зв’язатись рідні.

Втім, як стверджують рятувальники, якогось особливого переляку чи хвилювання юні грибники не виявляли. Дався взнаки багаторічний гірський досвід і вміння поводити себе у важкодоступних умовах. Та й темна пора доби ще не настала, а отже блукачі розуміли: їм нічого не загрожує.

Автор: Сергій БІЛИЙ