друкувати


На Прикарпатті перебувають Євген Гузєєв та Анатолій Лісіцин

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-13 05:00:46

Сьогодні, 13 липня, на Прикарпатті перебувають Генеральний консул Російської Федерації у м. Львові Євген Гузєєв та депутат Державної думи Росії Анатолій Лісіцин.

Вранці з гостями з Росії зустрівся у своєму робочому кабінеті голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк. Йшлося про динаміку і перспективи українсько-російських стосунків, які «зі зміною керівництва держави набули перезавантаження», і, зокрема, про розвиток співпраці Івано-Франківщини з промисловою Ярославською областю, започаткування торговельних, бізнесових відносин.

Під час зустрічі з керівництвом Головного управління освіти і науки облдержадміністрації мова йшла про «добру практику», започатковану Фондом імені Анатолія Лісіцина, – обмін школярами та студентами. Було запропоновано проводити спільні шкільні олімпіади з хімії – між вихованцями Калуської гімназії, які мають найвищі успіхи з цього предмету, і ярославськими школярами.

Зазначалося: продовж 23 років студенти філологічного факультету (російська філологія) Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника виїзджають на мовну практику в Михайловське Псковської області, на батьківщину Олександра Пушкіна, і, за словами Генконсула РФ Євгена Гузєєва, «добре було б, якби студенти російських вишів приїзджали в Україну, зокрема на Прикарпаття, приміром «з метою вивчення творчої спадщини класика української літератури Івана Франка».

До слова, з 25 червня по 14 липня на турбазі «Говерла», що у Ворохті відпочиває група школярів з міста Ярославля, яких сьогодні відвідають офіційні гості з Росії. До виїзду в Ярославль на відпочинок завдяки Фонду Анатолія Лісіцина готується група прикарпатських школярів.

На прес-конференції, що проходила за участі гостей з РФ і заступника голови ОДА Романа Іваницького, депутат Держдуми Анатолій Лісіцин повідомив про те, що у вересні цього року місто Ярославль відзначатиме 1000-ліття, і на цю подію він запросив делегацію з Івано-Франківщини, в тому числі журналістів.

Колишній губернатор Ярославської області, депутат Держдуми РФ Анатолій Лісіцин розповів про проекти свого іменного Фонду. Два роки тому він отримав листа з Івано-Франківська, від російськомовних вихованців ЗОШ №3, які написали, що хочуть побувати у Росії. «Так мимоволі я вийшов на українську тему»,- зазначив Анатолій Лісіцин.-Гасло мого фонду –« Діти поза політикою». Тоді ж він організував приїзд групи івано-франківських школярів на відпочинок в муніципальний табір міста Ярославля.

За його словами, одним із проектів Фонду, є «збереження історико-культурної пам»яті». Зокрема, до 100-річчя Першої світової війни, яке відзначатимуть у 2014 році, Фонд Анатолія Лісіцина взявся віднайти, облікувати і впорядкувати всі захоронення російської імперської армії. «Силами фонду» встановлено імена 126 генаралів царської армії, 3 адміралів і ця «кропітка робота триває». За словами Генконсула РФ у м. Львові Євгена Гузєєва, на теренах Західних областей України під час першої світової війни полягло більше 1,5 млн. солдат російської імперії. Зокрема, «найбільші втрати російського війська були тут, на Галичині».

«Війна робить усіх рівними і обов»язок кожної держави впорядкувати могили полеглих, які виконували присягу тієї країни, в якій жили і яку захищали,-підкреслив Анатолій Лісіцин. –Слід шукати і знаходите те, що об»єднує наші народи і країни».

За словами Генконсула РФ у м. Львові Євгена Гузєєва, депутат Держдуми Анатолій Лісіцин «на громадському рівні розпочав важливу і благородну тему дітей, спрямовану на зміцнення українсько-російських зв»язків, і держава Росія підтримує цю справу».

Відповідаючи на запитання місцевих журналістів про українську діаспору в Росії, зокрема, чи є у школах багатонаціонального міста Ярославля україномовні класи, і Генконсул РФ Євген Гузєєв, і депутат Держдуми Анаталій Лісіцин стверджували: українська діаспора в Росії, на теренах якої проживає більше 3 млн. етнічних українців, «потребує підтримки і держави Україна, і неурядових громадських організацій в тому числі».

За словами Анатолія Лісіцина, у Ярославлі українська мова «вивчається факультативно, у недільних школах, за побажанням батьків учнів». Однак, «потрібні україномовні навчальні та методичні посібники і для учнів, і для школярів».

Як повідомив Генконсул РФ у Львові Євген Гузєєв, 2011 рік –-це Рік української освіти і науки в Росії, а 2012 –ий буде Роком російської науки і освіти в Україні.

Офіційних гостей з РФ супроводжував незмінний староста Русской общини в Івано-Франківській області Олександр Волков.

Довідка. Ярославська область входить до числа найбільш розвинених в промисловому відношенні регіонів Росії. За об'ємом виробництва промислової продукції область входить в першу трійку регіонів Центрального округу РФ за сукупним показником рівня соціально-економічного розвитку посідає 11 місце в Росії. Майже 300 ярославських підприємств мають федеральне значення і є лідерами в своїх галузях. За даними рейтингового агентства «Експерт», Ярославська область за рівнем інвестиційного розвитку на четвертому місці, за показником активності і сприятливості законодавства для інвесторів - на другому місці в Росії.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА