друкувати


В Івано-Франківську буде збудований пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-09 02:15:27

Днями голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк на запрошення голови обласної Координаційної ради громадських чорнобильських організацій Надії Кайдаш зустрівся з групою активістів чорнобильських організацій Прикарпаття.

Мова йшла про підготовку до 25–их роковин Чорнобильської трагедії, 20-річчя Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль» та спорудження в місті Івано-Франківську пам’ятника жертвам Чорнобиля, на місці освяченого у 2005 році каменя по вулиці Незалежності, 46.

Як зазначила керівник Благодійного фонду «Допомога дітям Чорнобиля» Надія Кайдаш, «міська архітектура вперто саботує спорудження пам’ятника прикарпатським чорнобильцям, 2 тисячі з яких віддали своє життя, рятуючи життя співвітчизників». За її словами, «полеміка» щодо спорудження в обласному центрі Прикарпаття пам’ятника жертвам Чорнобиля триває впродовж 18 років, «від квітня до квітня». 26 квітня 2005 року на виділеному місці Івано-Франківським міськвиконкомом місці по вул. Незалежності, 46 було урочисто освячено камінь під майбутній пам’ятник, «звучали обіцянки від керівників міської та обласної влади». Надія Кайдаш стверджує: у 2008 році «навіть було виділено 500 тис. грн на спорудження пам’ятника чорнобильцям», однак де поділись кошти - вона не знає .

Завжди ініціативна Надія Кайдаш просила у Михайла Вишиванюка фінансової підтримки на спорудження цього пам'ятника. Казала, що місцеві чорнобильці мають з-поміж своїх знайшли бізнесмена, який готовий своїм коштом збудувати фундамент під пам’ятник. Решту коштів - немає. Голова ОДА пообіцяв допомогти, аби до 24 квітня 2011 року, 25-их роковин сумної чорнобильської дати, пам’ятник невинним жертвам Чорнобиля було відкрито. Водночас Михайло Вишиванюк запропонував звернутись до Прем’єр-Міністра України Миколи Азарова, аби 25 роковини Чорнобиля було вшановано на державному рівні, а також порадив апелювати своє звернення до депутатів-земляків рад усіх рівнів, бізнесменів і просто небайдужих людей – зробити свій внесок у спорудження пам’ятника.

8 липня Надія Кайдаш виступила на сесійному засіданні Івано-Франківського міської ради, зазначивши: «Більше 2–х тисяч чорнобильців з нашого краю захистили нашу Вітчизну і Європу від атомного монстра, однак Івано-Франківська область – єдина в Україні, де немає пам’ятника чорнобильцям». За її словами, «живі чорнобильці Прикарпаття і сім’ї померлих вірять, що з приходом до керівництва областю Михайла Вишиванюка пам’ятник жертвам Чорнобиля буде збудований». Мовляв, є прекрасний проект пам’ятника, автори якого - скульптур Олесандр Зобенко і архітектор Станіслав Лешукович. І присвятять цей пам’ятник «І мертвим, і живим, і ненародженим чорнобильцям».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА