друкувати


У одному з сіл Прикарпаття півдня «ходили» фальшиві гроші

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-08 04:54:49

6 липня близько обідньої пори в Галицький райвідділ міліції на Івано-Франківщині зателефонували з села Дитятин і повідомили, що у крамниці виявлені підроблені купюри.

Продавець магазину, перераховуючи виторг, запримітила, що на кількох банкнотах номіналом 50 гривень однаковий серійний номер. У населений пункт негайно виїхали співробітники підрозділу Державної служби боротьби з економічною злочинністю та оперуповноважений карного розшуку. Надалі для кожного з міліціонерів знайшлася робота: у касі готівки міліціонери виявили чотири банкноти номіналом 50 гривень кожна і дві десятигривневі купюри з ознаками підробки. Детальна розмова з продавцем магазину дала підстави для розшуків конкретних осіб, причетних до поширення в обігу підроблених купюр. Міліціонери отримали інформацію, що за дрібні покупки в магазині щоразу розплачувався хтось з немісцевих мешканців. Зрештою, фальшивомонетників було затримано в тому ж селі. Ними виявилися двоє молодиків з Тернопільської області, а також їхній товариш з Івано-Франківська.

22-річний івано-франківець, як уже встановлено, й був організатором цієї оборудки. У квартирі за місцем його проживання галицькі міліціонери виявили нехитре обладнання, за допомогою якого він надрукував “гроші” з метою їх розповсюдження. До цієї справи він залучив двох давніх знайомих з села у Тернопільській області, з котрими колись виростав. Затриманий каже, що виготовив загалом 8 купюр номіналом 50 гривень. Наразі працівники ДСБЕЗ з’ясовують ймовірне місцезнаходження решти невилучених з обігу фальшивок.

Як повідомив начальник сектору Державної служби боротьби з економічною злочинністю Галицького РВ УМВС в області Тарас Дрогомирецький, вирішується питання про порушення стосовно трьох затриманих осіб кримінальної справи. Кримінальним кодексом передбачено суворе покарання за виготовлення з метою збуту підроблених грошей. Тим паче, що молодикам найпевніше пред’являть звинувачення у збуті фальшивок за попередньою змовою (стаття 199 ч.2 КК України, покарання пов’язане з позбавленням волі на строк від 5 до 10 років).

Серед затриманих студент-п’ятикурсник одного з івано-франківських вузів. Його батько є добропорядним підприємцем і ніяк не второпає, чому його син наважився на такі дії. Адже в сім’ї немає матеріальної скрути.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, CЗГ УМВС України в Івано-Франківській області