друкувати


В Івано-Франківську вшанували пам’ять Кандиби, Лупиноса та Микольського

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-08 10:05:45

Організація Українських Націоналістів і Українська Національна Асамблея провели в Івано-Франківському Центрі патріотичного виховання молоді Меморіального комплексу Степана Бандери збір українських націоналістів, присвячений вшануванню пам’яті провідних діячів сучасного національно-визвольного руху, політв’язнів комуністичного режиму Івана Кандиби, Анатолія Лупиноса та Юрія Микольського.

За словами голови ОУН Віталія Цаповича, «основна мета такої акції – повернути історичну правду». Він наголосив, що про цих трьох людей навіть в Західній Україні знають небагато, бо «не ведеться системна робота по вшануванню тих, хто зробив чимало для історії України».

Саме сьогодні, на свято Івана Купали, виповнилося 80 років від дня народження довговічного політв’язня Івана Кандиби, який разом з Левком Лук’яненком в 60-х роках минулого століття створив підпільну організацію – Українську робітничо-селянську спілку і вперше порушив питання про вихід України з СРСР та повну її незалежність.

Юрій Микольський особисто розкопав останки українських січових стрільців на горі Маківка і створив музей УПА з бункером-криївкою.

Анатолій Лупиніс – з Донбасу, довголітній політв’язень, ім’я якого пов’язане зі створенням УНА-УНСО.

Організатори акції наголошують, як важливо знати і пам’ятати героїв національно-визвольної боротьби.

На вечір вшанування пам’яті героїв прийшли і старші люди, і молодь.

Джерело: Радіо Свобода