друкувати


Після підрахунку майже всіх голосів, на польських президентських виборах перемагає Коморовський

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-07-05 12:30:19

Після підрахунку майже всіх голосів, на польських президентських виборах перемагає кандидат від правлячої партії Броніслав Коморовський.

Згідно з останніми підрахунками, у Броніслава Коморовського - понад 52% голосів, а в його суперника Ярослава Качинського - понад 47%.

Пан Коморовський пообіцяв докласти зусиль, аби послабити політичну напруженість у країні

Очікують, що пан Коморовьский працюватиме в напрямку ринкових реформ, покращення стосунків з Росією і тіснішої інтеграції з ЄС.

За словами нашого кореспондента у Варшаві Андрія Рибалта, більшість оглядачів передбачали, що переможе Броніслав Коморовський і, що розрив не буде надто великим.

Однак, за словами нашого кореспондента, вибори також можна до певної міри назвати перемогою Ярослава Качинського, тому що до аварії у Смоленську ніхто не давав шансів, що його партія матиме такий успіх.

Кореспонденти кажуть, що він створив собі гарну платформу для участі у парламентських виборах.

Орієнтований на бізнес Броніслав Комаровський - спікер польського парламенту. Він представляє урядову партію "Громадянська платформа" і наразі виконує обов'язки президента.

Консерватор Ярослав Качинський - один із засновників правої партії "Право і справедливість".

Як каже кореспондент УС Бі-Бі-Сі у Варшаві, у певний момент здавалось, що результат буде дійсно щільним по мірі того, як Ярослав Качинський зміцнював свої позиції наприкінці цієї кампанії. Але увечері в неділю панові Качинському знадобились лише 15 хвилин для того, щоб визнати свою поразку.

"Мені слід почати з того, щоб, як і вимагають гарні манери, привітати переможця. Я хочу привітати Броніслава Коморовського", - сказав Ярослав Качинський.

Ярослав Качинський демонстрував себе поміркованим кандидатом і смерть його брата до певної міри призвела до того, що деякі поляки голосували зі співчуття, втім вирішальну роль зіграла його спадщина на посаді прем'єра.

Визнавши свою поразку, пан Качинський віддав шану загиблим в авіакатастрофі у квітні та пообіцяв вступити з новими силами в боротьбу на наступних парламентських виборах.

Чого очікувати Українi?

За словами нашого кореспондента, хто б не переміг на польських виборах, різниці у політиці Варшави щодо Києва не буде.

Водночас, наш кореспондент зауважує, що, якщо порівняти спадщину Леха Качинського і політику прем’єра Дональда Туска, то Лех Качинський був більш активним на території колишнього Радянського Союзу, ніж теперішній польський уряд.

Тінь катастрофи в Росії

Авіакатастрофа під Смоленськом, в якій загинув брат Ярослава Лех Качинський, на той час президент Польщі, затьмарила виборчу кампанію. У Росії загинули 96 чільних польських урядовців, військових і діячів.

Кореспондент Бі-Бі-Сі у Польщі каже, що, якщо попередні результати підтвердять, у Польщі настане рідкісний період політичної стабільності.

Представники виборчої комісії повинні оголосити остаточні результати пізніше у понеділок.

Джерело: Радіо Свобода