друкувати


До Івано-Франківська львів'яни привезли "Сватання на Гончарівці"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-25 05:15:40

Поки найбільший театр Прикарпаття гастролює у Львові зі своєю славнозвісною "Солодкою Дарусею" і трагікомедією "Дуже проста історія", до Івано-Франківська з візитом навзаєм завітали львів'яни. Найстарший театр України - Львівський академічний драматичний імені Марії Заньковецької - привіз класику вітчизняної драматургії комедію "Сватання на Гончарівці".

Це безсмертне творіння Григорія Квітки-Основ'яненка, поруч з іншими шедеврами на зразок Наталки-Полтавки, режисер-постановник Федір Стригун вважає гідною альтернативою Мольєру. Глибоке відчуття ментальності українців, філософії народу, притаманне творам Квітки-Основ'яненка, режисер поєднав з власним баченням матеріалу. Внаслідок цього відома комедія перетворилася на філософську притчу.

Завдяки цьому навіть зазвичай дурнуватий Стецько став прототипом ДонКіхота - його відвертість та безпосередність не вписуються у рамки суспільства, скаліченого єдиною метою - збагатитися. Репутація Заньківчан вже давно забезпечує їм стабільні аншлаги на виставах. "Сватання на Гончарівці" не стало винятком з цього правила. Наступного візиту львів'ян на Прикарпаття, каже Федір Стригун, варто чекати у вересні, з мелодрамою "Дама з камеліями". До речі, це будуть чергові гастролі "по обміну" - іванофранківці тоді ж презентуватимуть у місті Лева свою "Націю".

Джерело: Радіо «Західний полюс»