друкувати


АМКУ визнав монополістами "Київстар", "Астеліт", "Голден Телеком", "Укртелеком" та інших операторів зв'язку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-24 04:50:51

Антимонопольний комітет України (АМКУ) остаточно визнав монополістами вісім операторів на ринку вчинення з'єднання в мережах мобільного та фіксованого зв'язку (інтерконнекту) в 2008 році.

Відповідне рішення Комітету оголосив його голова Олексій Костусєв.

"АМКУ прийняв сьогодні остаточне рішення з приводу визначення восьми операторів зв'язку, що займають монопольне становище на ринку взаємного доступу до мереж (у 2008 р.).

Монополістами в межах власної мережі мобільного зв'язку з часткою 100% визнані: ЗАТ "Український мобільний зв'язок", ЗАТ "Київстар Дж.Ес.Ем.", ТОВ "Астеліт", ЗАТ "Українські радіосистеми", ТОВ "Голден Телеком", ТОВ " Інтернаціональні телекомунікації ", ЗАТ" Телесистеми України "і ВАТ" Укртелеком ". Останній визнаний монополістом на власній мережі фіксованого зв'язку. Наше рішення грунтується на існуючих у ЄС підходах", - заявив Костусєв.

У ході засідання було сказано, що, виходячи з особливостей українського законодавства, АМКУ може визначати монопольне становище операторів зв'язку тільки за попереднього періоду. У даному випадку мова йде про 2008 р., оскільки в 2009 р. було розпочато відповідне розслідування за попередній рік.

У той же час, за словами чиновника, сьогоднішнє рішення АМКУ не призведе до підвищення тарифів на послуги телефонного зв'язку.

У свою чергу, старший аналітик інвестиційної компанії BG Capital Олександр Паращій зазначив, що рішення АМКУ, швидше за все, дає можливість НКРЗ регулювати тарифи за взаємопідключення. На його думку, якщо НКРЗ візьме на себе функцію встановлення тарифів інтерконекту, це допоможе дрібним операторам отримувати більше прибутку за рахунок великих операторів, з якими вони не можуть встановлювати привабливі для себе, ринкові ставки.

Джерело: ТСН.ua