друкувати


Україна зайняла 109 місце в цьому рейтингу найбільш нестабільних держав у світі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-22 09:30:19

Україна зайняла 109 місце в цьому рейтингу найбільш нестабільних держав у світі, опублікованому журналом Foreign Policy і Фонд миру (The Fund for Peace).

У 2009 році, за даними журналу The Economist, Україна увійшла до першої двадцятки найбільш нестабільних країн світу.

Результати масштабного дослідження опубліковані на сайті журналу.

Третій рік поспіль перше місце і звання нестабільної країни у світі було віддано державі Сомалі. Свій вибір автори доповіді обгрунтували тим, що в цій країні вже кілька років йде громадянська війна, а в територіальних водах процвітає піратство. Загалом цього африканській державі панують "хаос" і "беззаконня", підкреслюється в супровідній замітці.

Друге місце в рейтингу дісталося Чаду, якому також, впевнені аналітики, загрожує швидкий державний колапс. Замикає трійку Судан, президентом якого був переобраний Омар аль-Башир, який прийшов до влади в результаті військового перевороту і обвинувачений в геноциді.

У першій десятці рейтингу переважають африканські держави, проте не залишилися без уваги і Афганістан, Ірак і Пакистан. У перших двох країнах ситуація залишається нестабільною, навіть незважаючи на втручання США.

Що стосується Росії, то в рейтингу за 2010 рік вона дещо поліпшила свої позиції - тепер РФ зайняла 80-е місце (між Індією та Таїландом), у той час як у минулому році задовольнялася 71-м.

У той же час Україна і Казахстан заслужили ще більш позитивної оцінки - ці країни зайняли в рейтингу 109-е місце і 103-е місця відповідно. Серед держав, що вийшли зі складу СРСР, найгірші показники продемонстрували Узбекистан, Грузія і Таджикистан, знявши з 36-го по 38-е місця відповідно.

Нарешті, найбільш благополучними і політично стабільними країнами в світі експерти Foreign Policy визнали США, Канаду, Австралію, Японію, а також більшість країн-членів Євросоюзу і скандинавських держав.

Всього рейтинг 2010 включає 177 держав. Ступінь їх стабільності оцінювалася по 12 соціальним, економічним, політичним і військовим показниками на основі понад 90 тисяч загальнодоступних джерел. Вперше рейтинг був складений в 2005 році і з тих пір публікується щорічно.

Джерело: ТСН.ua