друкувати


На Прикарпатті вперше пройде дитячий табір для прихильників бойового гопака

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-14 02:50:50

З ініціативи Міжнародної федерації бойового гопака на базі загальноосвітньої школи села Пороги, Богородчанського району з 16 по 27 червня відбудеться таборування дітей, що займаються бойовим гопаком. Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції президент Федерації, «верховний вчитель» вказаного бойового мистецтва Володимир Пилат.


З його слів, цього року школі бойового гопаку виповнюється 25 років. Проте на Івано-Франківщині цей вид національного рукопашного бою довгий час не мав достойного розвитку. І тільки зараз, в тому числі завдяки старанням керівника Івано-Франківського відділення федерації Віктора Павліва, який, зі слів В.Пилата два роки оббивав пороги владних структур, можна сказати, що Прикарпаття нарешті йде в ногу з іншими областями. Показовими в даному контексті є той факт, що сьогодні школи бойового гопака покривають вже п’ять районів області і, зрештою, проведення вищевказаного табору.

Табір розраховано на дітей віком 7 – 13 років. Планується, що участь в ньому візьмуть до 100 осіб, включаючи таборову старшину. Для учасників таборування організатори підготували 24 лекції з питань духовного самоудосконалення, 12 тематичних відеофільмів, чимало різного роду козацьких розваг. Все це майже не залишає вільного часу для учасників табору, до чого, зі слів В.Пилата, повинні бути готовими батьки дітей. Специфічною буде також і дієта юних бійців: упор робитиметься на крупи, натомість любителям картоплі і макаронів доведеться відмовитись від своїх кулінарних уподобань, оскільки ці продукти, зі слів «верховного вчителя» зашлаковують організм.

Фізичний та психологічний стан дітей протягом всього періоду зборів досліджуватимуть вчені-валеологи, які вже відзначають неабиякий позитивний вплив занять з бойового гопака та супутніх їм вправ із загартовування духу і тіла на здоров’я «гопаківців».

Загалом, - розповідає пан Пилат, - бойовий гопак сьогодні успішно розвивається, крім нашої, ще в п’ятьох країнах: Канаді, США, Португалії, Італії а Великій Британії. В Україні кількість його прихильників сягає 10 тисяч. Тому «верховний вчитель» переконаний, що за його видом спорту майбутнє. Адже «гопаківці» розвиваються одночасно в трьох напрямках: тілесно, розумово і духовно.

Щоправда, для того, щоб опанувати бойовий гопак як систему необхідно, на переконання В.Пилата, не менш як двадцять років.

Автор: Сергій БІЛИЙ