друкувати


Обласному центру Прикарпаття необхідно 2 мільйони на світлофори

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-09 02:45:44

Нормальне функціонування системи світлофорів є однією з ознак цивілізованого урбаністичного суспільства, запорукою порядку і безпеки на автомобільних шляхах. З появою цього винаходу науки і техніки на дорогах і перехрестях люди пов’язували розв’язання проблеми автомобільних заторів, аварійності і дорожнього хамства. Натомість в Івано-Франківську чомусь ситуація майже діаметрально протилежна. Чому?

Сьогодні для приведення до ладу світлофорного господарства обласного центру Прикарпаття необхідно два мільйони гривень бюджетних коштів. Таку суму нещодавно назвав начальник відділу технічного нагляду Управління житлово-комунального господарства Івано-Франківського міськвиконкому Микола Ковальчук.

З його слів, гроші потрібні на встановлення на світлофорні об’єкти радіоконтролерів для централізованого керування дорожнім рухом, заміни застарілих лампових пристроїв на світлодіодні, які є більш економічними і краще видними для водіїв, встановлення «розмовляючих» світловорів для людей з вадами зору тощо. Для прикладу: після 2008 року роботи з модернізації світлофорних об’єктів не проводились. Вісім таких об’єктів мають вік 30 і більше років, дев’ятнадцять – 20 і більше років. Чотири об’єкти є цілковито непридатними для застосування (вийшли з ладу контролери, кабелі тощо) і потребують негайної заміни. Дев’ять світлофорних об’єктів фактично є нічийними, оскільки не перебували на балансі СМЕД ДАІ до ліквідації структури, і потребують інвентаризації.

Тільки на встановлення радіоконтролерів, які б дозволили значною мірою впорядкувати дорожній рух на вулицях міста, необхідно близько 400 тисяч гривень.

Автор: Сергій БІЛИЙ