друкувати


Кабінет міністрів вніс курильні суміші в перелік наркотичних засобів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-02 03:00:02

Кабінет міністрів вніс курильні суміші в перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Про це на нараді в Кабміні сказав віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко.

Він зазначив, що відповідне рішення було прийнято 31 травня.

Віце-прем'єр підкреслив, що курильні суміші, які містять синтетичні речовини, під виглядом "ароматичних" зараз безперешкодно продаються в інтернеті, у кіосках на вулицях.

З його слів, заборона в грудні 2009 року обігу зазначених речовин на території сусідніх з Україною держав призвела до масового контрабандного ввезення їх в Україну.

Раніше Міністерство охорони здоров'я ініціювало заборону реалізації рослинних сумішей для паління.

Зокрема, на так звані "мікси" - рослинні курильні суміші Especia Legalize Mix, Spise Gold, Spise Diamond, Afghan-mix, Afghan essence, Afghan incense та ін.

У результаті досліджень установлено наявність у сумішах для паління "синтетичних канабіноїдів" і ряду їх гомологів, які за своєю структурою й впливом на організм людини аналогічні впливу психотропної речовини - тетрагідроканабінолу.

Тетрагідроканабінол входить до переліку наркотичних, психотропних речовин, прекурсорів і заборонений на території України.

За даними МОЗУ, вищевказані речовини у разі зловживання ними можуть спричинити порушення функціонування життєво важливих органів людини й глибокі психічні розлади.

Досі придбати такі суміші в Україні не складало особливих проблем. У містах працюють спеціальні магазини, жвава торгівля ними йде в Інтернеті та на вулицях в спеціальних автоматах.

Джерело: ТСН.ua