друкувати


400 громадян України створили на КПП угорсько-українського кордону конфліктну ситуацію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-01 02:25:26

В понеділок, 31 травня о 14:30 близько 400 громадян України створили на контрольно-пропускному пункті угорсько-українського кордону "Загонь-Чоп" конфліктну ситуацію і намагалися силою потрапити на український бік.

Як з'ясувалось, причиною інциденту стало 15-годинне очікування у черзі для переходу на КПП у Чоп.

Як повідомив консул Генерального консульства України в Ніредьгазі Ален Панов, який відразу прибув на місце події після звернення угорської сторони, причина затримки була якраз не в угорській стороні, а в українській, яка не пропускала громадян. Відтак близько 400 громадян, які прямували на кількох десятках мікроавтобусів та автотранспорту до України, вимушені були зупинитися з угорського боку.

"У понеділок зазвичай через угорсько-український кордон традиційно повертається багато заробітчан з Іспанії, Італії, Португалії, у четвер навпаки всі їдуть у зворотному напрямку – у Європу. До цього часу черга доволі швидко проходила і проблем не викликало. Два тижні тому була невелика спроба невдоволення людей, сьогодні гнів українців досяг кульмінації. Вони штурмом намагалися взяти кордон", – зазначив Ален Панов.

За словами Алена Панова, аби втихомирити розлючених українців, угорці викликали спецзагін та озброєну поліцію. Але ситуацію вдалося нормалізувати мирним шляхом.

"Я близько 40 хвилин заспокоював натовп, який був налаштований дуже войовниче. Люди заблокували прохід мікроавтобусами, штовхали автівки і галасували. Довелося стати між натовпом і переконати людей не нагнітати ситуацію", – зазначив консул Ален Панов.

Завдяки зусиллям консула ситуація стала керованою, через деякий час робота пунктів пропуску налагодилася. На сьогодні кордон працює у звичному режимі.

Як повыдомлялося, 24 травня у Курській області на кордоні з Україною російські прикордонники застосували зброю, щоб зупинити "Газель" з контрабандним товаром.

Джерело: ТСН.ua