друкувати


Коломийський політехнічний коледж відзначив 115-ліття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-06-01 03:45:32

Коломийський політехнічний коледж Національного університету "Львівська політехніка" – сучасний вищий навчальний заклад І-ІІ рівня акредитації, один з найстаріших закладів освіти в Україні. Про це свідчать архівні документи ремісничо-торговельного довідника королівства Галичини: 15 листопада 1894 року в Коломиї започаткувала свою діяльність цісарсько-королівська школа деревного промислу, що обіймало чотири основні справи, а саме: столярство, будівельне і меблеве; токарство.

Починаючи з 1939 року, школа була переведена в розряд фабрично-фахових і готувала в основному робітників з механічної обробки деревини столярів і опоряджувальників.

1942 року у закладі було відкрито 9 нових відділів: будівельний, стельмахавський, бондарський, кравецький, шевський, слюсарний, бляхарський, електромонтажний і годинникарський. В цей час вона отримала назву "Державна реміснича школа з українською мовою навчання в Коломиї". В ній було відкрито філію Львівської технічно-фахової школи – будівельний ліцей, який готував спеціалістів з архітектури та внутрішнього оформлення будівель.

Набувши нової якості, у травні 1991 року,технікум механічної обробки деревини реформовано в механіко-технологічний коледж - якісно новий, науково вищий ступінь навчального закладу. З травня 2000 року механіко-технологічний коледж перейменовано на Коломийський політехнічний коледж. 100 висококваліфікованих викладачів ведуть плідну навчально-виховну, методичну та наукову роботу. Серед них заслужені вчителі України, кандидати наук, аспіранти, викладачі-методисти, старші викладачі, викладачі вищої категорії. Коледж акредитований з усіх напрямків підготовки спеціалістів, пройшов ліцензування на право загальноосвітньої підготовки з видачею атестата за середню школу.

Коломийський політехнічний коледж сьогодні – державний навчальний заклад вищої освіти, що здійснює підготовку на рівні державних стандартів висококваліфікованих спеціалістів з фінансів, біржової діяльності, менеджменту, бухгалтерського обліку, технології деревообробки, обслуговування обладнання підприємств деревообробної промисловості, обслуговування систем і засобів автоматизації технологічного виробництва, моделювання та конструювання виробів народного вжитку.

У суботу, 29 травня 2010 року, викладацько-педагогічний колектив святкував 115-річницю з Дня застування коледжу. На урочисту академію завітало багато гостей, адже серед випускників сьогодні багато осіб, які займають почесні чиновницькі посади, дехто здобутим фахом приносить задоволення людям.

Від Коломийської районної державної адміністрації з річницею колектив коледжу вітала т.в.о. заступника голови райдержадміністрації Леся Білищак, вручила грамоту голів райдержадміністрації та районної ради педколективу за високий професіоналізм у роботі, значний особистий внесок у справу навчання і виховання студентської молоді та з нагоди 115-річниці від дня заснування коледжу і пам'ятну адресу.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА