друкувати


Керівництво івано-франківських ВНЗ схвально ставляться до цьогорічних змін у системі вступу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-29 03:30:25

Головні проблеми вступної кампанії 2010 року обговорили сьогодні під час круглого столу представники Івано-Франківських вишів, батьківських комітетів та правозахисних організацій Прикарпаття. Захід було організовано активістами обласної структури ГО «ОПОРА», спільно з Комітетом виборців України.


Як зазначив, виконуючий обов’язки ректора Івано-Франківського національного медичного університету Любомир Глушко, більшість керівників вишів вбачають головною проблемою сьогодення демографічну яму - яму, яка утворилась на початку дев’яностих років минулого століття, коли, зі слів науковця, не народилися ті діти, які мали би народитись. Демографічна ситуація призвела до того, що сьогодні при вступі до ВНЗ приймальним комісіям немає з чого вибирати, що відповідно впливає на якість студентства. В той же час, перманентною проблемою залишається усунення чинника випадковості при визначенні знань абітурієнта.

В даному контексті, - а тут з керівником ІФНМУ погодились і відповідальний секретар приймальної комісії Івано-Франківскього національного технічного університету нафти і газу Мирослав Мазур, і голова батьківського комітету Надвірнянського ліцею Ірина Іроденко, - позитивним є впровадження конкурсу атестатів, що дозволяє врахувати роботу дитини протягом усіх десяти років навчання в загальноосвітній школі.

Поряд з цим, було піднято такі актуальні для сучасної освіти проблеми, як питання шкільного випуску-2012, якого не буде, і відповідно збереження викладацьких кадрів, заборони адміністраціям ВНЗ вводити додаткові критерії першочергового зарахування, а також необхідність посилення профорієнтаційної роботи в школах. З даного приводу І.Іроденко навіть запропонувала повернутись до системи підготовчих відділень, які давали дитині визначитись ще до вступу у ВНЗ, чи підходить їй та чи інша спеціальність.

Автор: Сергій БІЛИЙ