друкувати


Керівник садівницького товариства брав хабарі за виділення земельних ділянок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-27 02:00:26

У ході реалізації оперативних матеріалів співробітники управління боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Івано-Франківській області викрили у хабарництві керівника правління садівницького товариства, який за виділення земельних ділянок для ведення садово-городніх робіт вимагав у громадян хабарі.

Як з’ясовано, на прохання людей прийняти їх у товариство і виділити земельну ділянку під побудову дачного будинку посадова особа садівницького товариства зазвичай відповідала стандартною фразою. Мовляв, територія товариства небезмежна, вільної площі немає, а тому сподіватися на позитивне рішення правління про виділення земельної ділянки не доводиться. Утім, як кажуть, можливий варіант, коли його особисте вболівання може зарадити. Іншими словами, 66-річний чоловік за певну суму хабара обіцяв переконати членів правління садівницького товариства у тому, що вільні земельні ділянки таки є і вони чекають на наполегливих майбутніх членів товариства.

У процесі розслідування кримінальної справи ще з’ясується, наскільки часто керівник садівницького товариства, розташованого у Галицькому районі, нарізав дачні «сотки» бажаючим стати членами товариства, використовуючи своє посадове становище і вимагаючи від громадян сплати хабара. Підозрюваного у хабарництві було затримано якраз у той момент, коли він у визначеному ним місці отримав хабар 300 доларів за виділення громадянці земельної ділянки площею 5 «соток».

Свого часу жінка звернулася з заявою до правління садівницького товариства з проханням стати членом товариства. Позитивний розгляд її заяви залежав виключно від того, чи жінка виконає умову дати хабар.

Щодо затриманого порушено кримінальну справу за ознаками вчинення ним злочину, передбаченого ст. 368 ч.2 Кримінального кодексу України. За вимагання та одержання хабара керівник садівницького товариства має перспективу опинитися у в’язниці щонайменше на п’ять років.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, CЗГ УМВС України в Івано-Франківській області