друкувати


Галичани бояться, що їх затопить так само, як сусідню Польщу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-25 11:15:22

На Західній Україні тривають дощі, затоплені сотні будинків, городів і полів. У багатьох селах вода помалу починає спадати, але прогнози не дають розслабитися. "Лити буде до кінця тижня", - каже прес-секретар МНС у Львівській області Павло Василенко.

Галичани бояться, що їх затопить так само, як сусідню Польщу - там за час страшної повені загинули вже 14 людей, у воді - сотні тисяч будинків, 20 тисяч родин евакуйовані. До речі, за прогнозами синоптиків, дощі на Західній Україні будуть щодня аж до 6 червня, пише видання "Сегодня".

У селі Міжріччя на Львівщині вода стоїть вище за пояс. Місцеві плавають у магазин, у церкву і на роботу на гумових човнах. "Тепер говоримо не "вийду за хлібом", а попливу", - розповідає селянин Василь Барчишин. Сім родин відрізано великою водою від світу. За словами сільського голови Івана Сироїда, хати тепер доведеться серйозно ремонтувати: "Вода знизилася сантиметрів на 25, але люди бояться, що це ненадовго і стихія ще розійдеться. Адже зливи і не думають припинятися. На Трійцю люди в церкві просили Бога, щоб нас минула біда. Он в Польщі що твориться, а до неї ж рукою подать - півсотні кілометрів".

А ще постраждалі селяни нарікають на місцеву владу, канали, що не почистили заздалегідь, і каналізаційні стоки. "Воді просто нікуди йти. Дощоприймачі забиті, їх сто років не ремонтували", - гнівається Петро Онисько з Добромиля на Львівщині. - В моєму будинку через повінь порепалися стіни і просіла підлога, потрібен повний ремонт".

А ось молитви мешканців Івано-Франківщини, схоже, вже почуті - область залило менше за інші. Потерпілі під час потопу-2008 селяни зітхають з полегшенням. "Другого такого жаху ми не переживемо. Поки ніби пронесло", - стукає по дереву Оксана Фроляк з села Прутівка, яке було одним з найбільш затоплених минулої повені, вода тут вбила вісьмох селян. На Закарпатті затоплені більше ста селищ і тисячі гектарів землі.

"Два десятки насосних станцій за добу відкачують три мільйони кубометрів води", - розповів начальник Закарпатського облуправління з меліорації Володимир Чипак. "І справді, качають, вирили канал, і вода йде, - підтвердив слова чиновника Іболя Молнар із затопленого села Ракошино. - Ось якби ще усе це вчасно зробили, нас би так не затопило. Городи все ще дуже мокрі, саджати наново ще не можна".

Джерело: ТСН.ua