друкувати


У Львові від імені Президента України 90-річному ветерану-герою вручили до ювілею орден

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-21 03:30:07

Сьогодні, 21 травня, львів’янину Герою Радянського Союзу, генерал-майору юстиції у відставці Івану Опанасовичу Каліберді виповнилося 90 років.


Після закінчення Ленінградського військово-інженерного училища молодого офіцера у жовтні 1941 року призначили командиром інженерного підрозділу. Він воював на Сталінградському фронті, Курській дузі. А найвищу нагороду країни – Золоту Зірку Героя отримав за форсування Дніпра у вересні 1943 року.

Ось як про це розповів фронтовик:

- Наш понтонно-мостовий батальйон, у якому я був командиром взводу, отримав завдання форсувати Дніпро біля сіл Перевальне (нині Світлогорське) і Солошино, південніше Кременчуга, Кобелякського району Полтавської області. І коли до протилежного берега, з якого постійно фашисти вели вогонь з кулеметів, обстрілювали нас із гармат, залишалось приблизно 150 метрів, мене важко поранило. Куля пройшла навиліт крізь груди, але ми були серед перших воїнів, хто форсував Дніпро на понтонах. За цей подвиг окрім мене звання Героя Радянського Союзу було вручено сержанту Олексію Фадєєву, понтонеру старшому сержанту Арамаїсу Погосяну (посмертно), катеристу рядовому Володимиру Климову. Героєм став і наш комбат Потопольський Андрій Дмитрович.

Герой Радянського Союзу Іван Опанасович Каліберда сьогодні є почесним громадянином смт. Великий Бурлук на Харківщині, звідкіля родом, почесним працівником прокуратури України (після війни здобув юридичний фах) та почесним солдатом 703-го інженерного полку 13-го армійського корпусу ЗС України, яки дислокується у місті Самборі на Львівщині.

Відповідно до Указу Президента України від 30 квітня 2010 року №591, «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Перемоги» за мужність і самопожертву, виявлені у боротьбі з фашистськими загарбниками у відстоюванні свободи і незалежності Вітчизни, вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді, генерал-майора юстиції у відставці Каліберду І.О. нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня.

Вручаючи вдома, у присутності дружини та двох синів державну нагороду і подарунки, командувач Західним оперативним командуванням генерал-майор Юрій Думанський зазначив:

- Ваш подвиг, Іване Опанасовичу, продовжується. Адже пройшовши крізь суворі випробування війни, ви й досі зберігаєте бадьорість духу і прагнете допомогти країні та війську у вихованні молоді, яка йде служити у армію, і військовослужбовців, що вже виконують цей почесний громадянський обов’язок.

У цей день ювіляра поздоровили також командування 703-го інженерного полку, представники ветеранських організацій та владних структур Львівщини.

Автор: Полковник Володимир ЯРЦЕВ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)