друкувати


В Івано-Франківську буде музей Петра Колісника

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-19 03:40:32

Голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк зустрівся з настоятелем української автокефальної церкви святої Покрови з міста Чікаго (США) о.Іваном Боярчуком, родом з Радехівського району Львівщини.

Мова йшла про Владику Петра Колісника, очільника Спілки Визволення України під псевдо «Дніпро», та його унікальну спадщину реліквій, старожитностей, розпоряджатися якою Владика доручив о. Івану з тим, аби її побачили в Україні.

За словами о.Івана Боярчука, у колекції Владики Петра Колісника - чимало іменних подарунків від провідника ОУН Степана Бандери. Зокрема, кишеньковий цілком справний годинник з вигравіруваним написом: «П.Коліснику від С.Бандери,1947 р.», який він з гордістю продемонстрував своєму «давньому приятелю» Михайлу Вишиванюку. о.Іван залишив голові ОДА «для прочитання і, можливо, перевидання» книгу «Місія України», видану у Канаді у 1957 році, в якій вміщено Конституцію України.

«Митрополит Петро Колісник - це дійсно видатна постать, - великий патріот, Герой України, який у свій час очолював Спілку Визволення України, і про якого, на жаль, мало знають на його батьківщині, - підкреслив Михайло Вишиванюк. - За масштабністю, це, по-суті, третя за величиною постать після Романа Шухевича і Степана Бандери. Тому напередодні прийдешнього свята Героїв, яке ми відзначатимемо на святу Трійцю, прийнято рішення – збудувати на околиці Івано-Франківська, біля авторинку, музей Петра Колісника, що водночас буде музеєм визвольного руху. Біля музею збудуємо невеличку церкву і декілька бункерів. Це буде своєрідний сучасний парк партизанської слави».

Голова ОДА доручив депутату обласної ради ректору Прикарпатського Національного університету ім. Василя Стефаника, депутату обласної ради Богдану Остафійчуку та начальнику лісового і мисливського господарства області Олексію Голубчаку створити такий парк.

Водночас Михайло Вишиванюк запевнив, що передрук книги «Місія України» «буде здійснено» на сторінках газети «Галичина», майбутнього журналу «Онова» і в «Перевалі». «Це наша історія, а історію наш народ має знати»,- наголосив голова ОДА.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА