друкувати


Делегація українських військовослужбовців вирушила на прощу до Люрду

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-19 12:30:13

16 травня після Божественної Літургії у Крехівському монастирі отців Василіан, яку очолив Владика Михаїл Колтун, Єпарх Сокальсько–Жовківський делегація українських військовослужбовців вирушила до Люрду.

Вперше у проводах делегації взяли участь ліцеїсти Львівського державного військового ліцею імені Героїв Крут, військовослужбовці строкової служби військової частини військово-повітряних сил ЗСУ №А0780.


Цього року, у період з 21 по 23 травня відбудеться чергове 52 міжнародне військове паломництво до м. Люрд (Франція). Паломництво буде присвячене темі міжнаціонального братерства: «Благословляємо Христа, Благословляємо життя».

«Маючи досвід участі у бойових операціях, паломники краще за всіх знають труднощі, з якими вони стикаються при виконанні місій з підтримання або встановлення миру, а також усвідомлюють, що бойові втрати є невід’ємною частиною військового життя», – йдеться у листі-запрошенні українській делегації, адресованому Владиці Михаїлу (Колтуну) від о. Люка Равеля – військового католицького капелана, керівника Міжнародного військового паломництва.

До складу делегації входять 67 осіб: представники Збройних Сил України, органів внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби, а з духовенства участь візьмуть військові капелани - представники УГКЦ та УПЦ (МП). Міністерство оборони України керівником делегації визначило Мельника Олександра Іванович, завідувача сектору роботи з релігійними організаціями Департаменту гуманітарної політики Міністерства оборони України, а духовним провідником уже п’ятнадцятий раз поспіль є Владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої Курії Української Греко – Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України.

Першою зупинкою паломників стане польське місто Вадовіци, де жив і працював Слуга Божий Іван Павло ІІ. Відтак, делегація відправиться до Кракова, Мюнхена і Люрду. На зворотньому шляху паломники візьмуть участь в аудієнції з Папою Римським Венедиктом XVI, відвідають Собор св. Софії в м. Римі. Також матимуть можливість ознайомитися з містами Відень та Будапешт.

Додаток: Історія подібних паломництв до чудотворного місця у Люрді бере свій початок із 1958 року, коли французькі військові запросили своїх колег із Німеччини, щоби спільно із своїми родинами помолитися за мир у всьому світі. Від того часу кількість учасників таких прощ значно зросла, сюди приїжджають представники військових відомств із понад сорока країн світу. З 1996 року участь в міжнародному паломництві бере делегація військових України.

Автор: о. Любомир Яворський, референт Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ
Джерело: Центр Військового Капеланства