друкувати


Верховна рада прийняла закон, який забороняє судами зупиняти акти Ради, президента України та Вищої ради юстиції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-13 08:15:32

Верховна рада прийняла закон, який забороняє судами зупиняти акти Ради, президента України та Вищої ради юстиції.

За відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо недопущення зловживань правом на оскарження" у другому читанні проголосували 260 депутатів.

Цим законом розширена частина 5 статті 117 Кодексу адміністративного судочинства. Чинний кодекс не дозволяв припиняти тільки рішення НБУ про призначення тимчасової адміністрації або ліквідації банку. Це положення залишається дійсним.

Відповідну статтю Кодексу адміністративного судочинства доповнено словами: "Не допускається забезпечення позову шляхом: зупинення актів Верховної ради України, президента України, Вищої ради юстиції та встановлення для них заборони вчиняти певні дії".

Відповідно до нового закону, акти, дії або бездіяльність Верховної ради, президента, Вищої ради юстиції оскаржують у Вищому адміністративному суді, де для цього створюють окрему палату.

У разі відкриття провадження у такій справі Вищий адміністративний суд буде вимагати від відповідача опублікувати про це сповіщення з дотриманням вимог ч.3-5 ст. 171 Кодексу. Якщо оголошення опубліковано своєчасно, вважається, що всі зацікавлені особи належним чином повідомлені про судовий розгляд справи.

Адміністративна справа щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної ради, президента, Вищої ради юстиції вирішується не менш ніж 5 суддями. Встановлені і тимчасові межі - не довше місяця після відкриття провадження, а у виняткових випадках - двох місяців.

Джерело: ТСН.ua