друкувати


В Івано-Франківську пройшли урочистості з нагоди Дня Перемоги

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-08 08:30:00

З урочистої ходи представників органів влади, духовенства, студентської та учнівської молоді розпочалися цьогоріч урочисті заходи з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Учасники заходів поклали вінки до братських могил воїнів, загиблих при визволенні міста Івано-Франківська та до монументу «Скорботна мати».

Після панахиди, яку відслужили священнослужителі різних конфесій, та театралізованої композиції «Степом-степом» за участю заслуженої артистки України Ганни Бабинської відбувся мітинг-реквієм. Висупаючі, голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник, міський голова обласного центру Віктор Анушкевичус, Івано-Франківський обласний військовий комісар Генадій Долгашов, голова асоціації інвалідів війни і праці Іван Жуков та учениця природничо-математичного ліцею Марія Бойко, говорили про велике значення Перемоги над фашизмом для сучасності та неоцінимий внесок який внесли українці разом з представниками інших народів колишнього Радянського Союзу та антигітлерівської коаліції у порятунок Європи від фашистської чуми.

«Більше 6 мільйонів українців воювали у лавах Червоної Армії, - зазначив І.Олійник, - Найбільше їх було в частинах і з’єднаннях Першого, Другого, Третього, Четвертого Українських та Першого Білоруського фронтів. Більше половини радянських маршалів та генералів були родом з України».

«Один добродій мене спитав, - розповів В.Анушкеичус, - чи я піду на сьогоднішнє віче. Я відповів: ходив, піду і ходитиму, тому що це священний обов’язок всіх приходити сюди, молитися і вшановувати пам'ять тих, завдяки кому ми маємо сьогодні можливість жити, радіти, творити».

В всвяткуваннях взяли участь представники ряду політизованих структур області, зокрема Партії Регіонів, Соціалістичної партії України та Блоку Людмили Супрун. Категорично відмовились приєднатись до офіційних урочистостей представники Обласного комітету Комуністичної партії України, які 9 травня проведуть власні святкові заходи.

По завершенню мітингу-реквієму по вулиці Лепкого пройшов військовий парад, після чого ветерани мали змогу подивитись святковий концерт у Івано-Франківському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. І.Франка та скоштувати фронтових «сто грамів» з бойовими побратимами.

Автор: Сергій БІЛИЙ