друкувати


Доки залізо гаряче. В Івано-Франківську відкрився ковальський фестиваль (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-07 07:00:14
Під звуки трембіт та постріли козацьких рушниць відкрився в Івано-Франківську VIIІ міжнародний фестиваль ковальського мистецтва "Свято ковалів - 2010".



Цьогоріч фестиваль став воістину міжнародним святом. Для участі в ньому з’їхалися ковалі з 23 країн світу, розташованих на різних контентах, а саме: з Австралії, Австрії, Республіки Бєларусь, Бельгії, Болгарії, Великобританії, Ізраїлю, Італії, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Росії, США, Фінляндії, Франції, Чехії, Швеції, навіть з острова Кюрасао.



Зауважимо, що минулого року наше місто приєдналось до "Кільця європейських ковальських міст", а відтак тепер воно одне з шістнадцяти ковальських міст світу. В Україні такими містами визнані лише два населені пункти: Івано-Франківськ та Донецьк. Представники трьох міст-побратимів по "Кільцю": міст Ачіреалє (Італія), Ібзіц (Австрія) та Донецьк – також прибули сьогодні до обласного центру щоб привітати своїх колег по цеху.



Родзинкою цьогорічного свята є проведення двох майстер-класів з ковальського мистецтва відомими фахівцями в цій сфері киянином Богданом Поповим та гостем з Ізраїлю Урі Хофі. Останній є зіркою світового масштабу, засновником техніки ергономічного кування. Вже другий рік поспіль він залюбки приїздить до гостинного Івано-Франківська, щоб продемонструвати своє мистецтво. Тож будь-хто з бажаючих може не тільки придбати щось із кованих виробів чи подивитись за роботою майстрів, а й сам повчитись деяким премудрощам художнього кування.

Вже традиційно в день відкриття "Свята ковалів" в центрі міста встановлюється композиція "В рамках ковальських традицій", вироблена учасниками минулорічного фестивалю. Цього разу встановлена у сквері поблизу медичного університету, вона являє собою викувані з металу фоторамку та фотоапарат на штативі, який, вказує крізь цю рамку напрямок на купол міської Ратуші. Сюрпризом для гостей фестивалю має бути відливання сувенірних ковадл, яке відбудеться безпосередньо на площі Шептицького.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі