друкувати


В Івано-Франківську відбудеться фестиваль "Старе кіно по-новому"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-06 03:59:23
Від самого початку "німе" кіно потребувало музичного супроводу, котрий під час демонстрацій кінофільмів виконували тапери здебільшого на фортепіано. З’являлася ритміка фільму – джазові акорди підкреслювали пришвидшені рухи акторів та ситуації.

Із розвитком кінематографу потреба в таперах пропала – музичний супровід робився разом із фільмом, і задумувався вже самим режисером і композитором на самому початку, і більше не мінявся. А "німе" кіно знову стало німим.

Сучасне мистецтво у своїх пошуках нових можливостей та форм виразу знову зацікавилося озвученням "німого" кіно. Власне, засобами сучасного мистецтва. В Парижі, Мюнхені, Амстердамі, інших містах Європи можна відвідати ретро-кінотеатри, де демонструються старі фільми, котрі озвучують музиканти різних жанрів, і від цього сприймання фільму змінюється.

Нашим фестивалем "Старе кіно по-новому" ми хочемо продовжити і розвинути пошуки нового і сучасного звучання старого фільму в несподіваному його прочитанні, поєднати класику, котра у свій час була авангардом мистецтва, зі сучасним мистецтвом на сьогоднішній день. "Німе" кіно, котрим будуть грати сучасні віджеї, стане одним з музикантів, а музиканти будуть персонажами фільму.

Ідея фестивалю – в поєднанні класики німого кіно зі сучасною музикою та сучасним відео-артом, переосмислення музичного супроводу кінофільмів і створення чотирьох різних медіа-вистав, у яких братимуть участь твори класиків світового кінематографу, з якими працюватимуть кращі віджеї та художники відео-арту з Івано-Франківської формації "Куб", і відомі джазові музиканти з України (Івано-Франківськ, Київ і Львів) та Польщі (Варшава, Краків), такі як Павел Постаремчак (Польща), Юрій Яремчук (Львів), Марк Токар (Львів), Юрій Зморович (Київ), Сергій Охрімчук (Київ), Роман Рось (Івано-Франківськ).

Мета фестивалю – це створення творчого кіно–, і музичного середовища, якого дуже бракує в Івано-Франківську. Власне, акцентуація уваги на сучасному мистецтві, пошуку нових форм, імпровізації, всього, що формує сучасну культуру європейського міста.

Програма фестивалю – фестиваль буде складатися зі трьох різних медіа-вистав, на котрих будуть використані фільми Дзиги Вертова, братів Люм"єр, Макса Лідера та інших режисерів початку кінематографа в обробці ві-джеїв формації "КУБ". Музиканти будуть ознайомлені з основним відео-рядом і матимуть змогу підготувати свою музичну основу для медіа-вистави, а все решта – імпровізація, котра зробить свято незабутнім.

Програма фестивалю "Старе кіно по-новому"

Місце проведення фестивалю – кінотеатр "Люм’єр",
Початок – 22-30.
Під час фестивалю – виставка ретро-фотографій Юрія Бакая та виступи академічного струнного квартету.

7 травня, п’ятниця:

"Портрети"

Тема медіа-вистави та відео проекція на великому екрані – українське документальне кіно обласних телерадіокомпаній.
Зоряна Рось – вокал;
Юрій Яремчук – бас-кларнет, саксофони, перкусія;
Роман Рось – скрипка, сопілка, перкусія;
VJ Glow, VJ DaPix – ві-джеінг;
Актори Драматичного театру ім.Івана Франка – перформенс "Живі фотографії - Портрети".

8 травня, субота:

"Жінка – риба. Кіномова Дзиги Вертова"

Тема медіа-вистави та відео проекція на великому екрані – фільми Дзиги Вертова.
Сергій Охрімчук – ел.скрипка;
Юрій Зморович – бас-кларнет, перкусія, вокал;
Роман Рось – скрипка, сопілка, перкусія;
VJ Glow, VJ DaPix – ві-джеінг;
Актори Драматичного театру ім.Івана Франка – перформенс "Живі фотографії – Жінка-риба".

9 травня, неділя:

"Регтайм"

Тема медіа-вистави та відео проекція на великому екрані – фільми початку кінематографа братів Люм’єрів, Макса Ліндера, Жоржа Мельє, та ін.
Павел Постаремчак – саксофон;
Марк Токар – контрабас;
VJ Glow, VJ DaPix – ві-джеінг;
Моно-вистава Василя Юрціва – "Контрабас" (Патрік Зюськінд)

На завершення - джем-концерт. Де братимуть участь всі музиканти та ві-джеї фестивалю.

Організатори фестивалю:

ФРЕ "Витоки" – організація та проведення фестивалю "Джаз-Без" в Івано-Франківську, фестивалю "Козацький Острів" на острові Хортиця та Трухановому острові в Києві, будівництво козацької чайки "Спас" та проект "Козацька Атлантика", та ін. http://chaykaspas.org.ua,

Медіа-клуб "КУБ" – постійний учасник фестивалю “Арт поле", організатор постійного кіно-клубу в "Химері" та фестивалю короткометражного кіно "кіноКуб" http://www.cube.if.ua/,

Благодійна Громадська Фундація імені Короля Юрія – грантодавець та організатор великої кількості проектів, громадських ініціатив, метою яких є розвиток культури, допомога у сферi медицини та соцiального захисту. http://galicia.org.ua

Обговорити на форумі