друкувати


На Покутті відзначили 110–річницю Завальської "Січі"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-05 12:57:49
2 травня у Заваллі Снятинського району відзначали 110 – ту річницю Завальської "Січі". В багатолюдних сільських урочистостях, що проходили на шкільному стадіоні, взяли участь заступник голови обласної державної адміністрації заслужений артист України Роман Іваницький, керівники районної та місцевої влади.

Недільне свято з вранішнього богослужіння на січово-стрілецькій площі. Керівники району поклали квіти до тамтешніх пам'ятників Тарасу Шевченку, загиблим воїнам Великої Вітчизняної війни і пам"ятному знаку, присвяченому Завальській "Січі". Після - промовці наголошували на просвітницькій патріотичній ролі Завальської "Січі" та її значенні для Українського Відродження. За задумом організаторів – Завальської сільської ради - тут відбувся фестиваль січово-стрілецької пісні, учасниками якого були кращі колективи художньої самодіяльності Покуття, повідомляє прес-служба голови Івано-Франківської ОДА.

Довідка: 5 травня 1900 року у покутському селі Заваллі над Черемошем відомий правник Кость Трильовський заснував Січове товариство, яке назвав "пожарничо-руханковим". Через чернівецьку газету "Буковина" він закликав молодь Галичини гуртуватися та створювати у себе такі товариства. Кость Трильовський двічі обирався депутатом Віденського парламенту. Представники тогочасної інтелігенції називали Товариства "Січ" школою науки і прозріння для молоді Галичини і Буковини.

За часів панської Польщі Січовий рух було заборонено. І лише у 1990 році з ініціативи завальчан Е. Храпка та Н. Пилип"юка у Заваллі відзначили 90-річчя "Січі". У 1995 році з нагоди 95-річчя "Завальської Січі" проведено науково-теоретичну конференцію "Завальська Січ" це - початок масового національно-патріотичних сил за відродження української державності". У її роботі взяли участь вчені Львівського, Івано-Франківського та Чернівецького університетів. У 2000 році на відзначення 100-річчя "Завальської Січі" тут відкрито пам"ятний знак "Завальська Січ", проведено наукову конференцію "Кирило Трильовський-натхненник і організатор січового руху".

Обговорити на форумі