друкувати


АМКУ розпочав боротьбу з "добродійними" внесками в лікарнях

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-05-05 12:21:23
Антимонопольний комітет України (АМКУ) розпочав боротьбу з "добродійними" внесками, які лікарі наполегливо просять хворих та їхніх рідних здати до фонду поліклініки або лікарні.

Як повідомили в АМКУ, фактично це завуальовані платні послуги, розмір яких установи охорони здоров'я встановлюють на свій розсуд. Водночас в АМКУ роз'яснили, що закон не забороняє добровільні спонсорські внески в будь-яких розмірах, але вимагати їх, наприклад, за УЗІ, рентген, кардіограму або на ліки для операції лікарі не мають права, повідомляє ТСН.

У Міністерстві охорони здоров'я запевнили, що вони вже надіслали роз'яснювальний лист на місця, в якому від головлікарів вимагають дотримуватися законів при зборі внесків. Дозволено вивішувати в лікарні оголошення про те, що кожен може за бажанням здати певну суму на потреби лікарні (натомість видадуть квитанцію із вказівкою прізвища і пожертвуваної суми). Якщо ж лікар вимагає гроші, хворий може поскаржитися (краще письмово) головлікареві або в регіональне управління МОЗ.

Юрист Василь Мірошниченко упевнений: 1-2 скарги ні до чого не призведуть, тому що навряд чи можна довести факт вимоги до пацієнта надати "добродійність". Але якщо таких скарг будуть десятки, плюс суми "на добродійність" виявляться однаковими, а це можна перевірити по прибуткових ордерах (УЗІ зазвичай коштує 30-40 грн, рентген – 10-15), прокуратура може порушити кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем у даній лікарні.

Обговорити на форумі