друкувати


У церемонії прощання з жертвами катастрофи взяли участь сотні тисяч осіб

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-17 06:38:20
У Варшаві в суботу в церемонії прощання з жертвами катастрофи президентського літака під Смоленськом взяли участь сотні тисяч осіб.

У польській столиці розпочалися жалобні заходи пам’яті 96 жертв авіакатастрофи літака президента Польщі Леха Качинського під російським Смоленськом 10 квітня, повідомляє Радіо Свобода.

На площі Пілсудського у Варшаві були зачитані імена всіх 96 загиблих, а їх портрети великих розмірів вивісили на спеціальному подіумі.

У суботу вранці о 8 годині 56 хвилин – саме в цей час тиждень тому розбився літак – по всій Польщі лунали сирени і в усіх храмах дзвонили дзвони – на згадку про загиблих.

На офіційній, державній частині церемонії виступили виконуючий обов’язки президента спікер сейму Броніслав Комаровський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Обидва політики говорили про страшну трагедію для польського народу, що в новітній історії ніколи не було подібного випадку, щоб в одній катастрофі в мирний час загинуло стільки видатних представників еліти країни. Вони говорили також про те, що залишиться в серцях поляків після прощання з цими людьми.

У неділю в Кракові пройдуть похорони Леха і Марії Качиньських.

Минулої суботи в околицях Смоленська розбився літак польського президента з урядовою делегацією на борту – її члени прямували до Катині, для участі в пам’ятній церемонії на місці розстрілу тисяч польських офіцерів співробітниками радянського НКВС у 1940 році.

У неділю в Кракові пройдуть похорони Леха і Марії Качиньських. У неділю вранці їх тіла планують перевезти з Варшави до Кракова, де о 14:00 годині в Маріацькій Базиліці відбудеться літургія, під керівництвом представника Папи Римського Бенедикта XVI Кардинала Анджело Содано. Президентське подружжя поховають у крипті Вавельського замку.

Обговорити на форумі