друкувати


У столиці Бразилії розпочався Саміт БРІК

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-16 11:49:26
У столиці Бразилії розпочався Саміт БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай). В зустрічі беруть участь президент РФ Дмитро Мєдвєдєв, президент Бразилії Луїс Лула да Сілва, прем'єр-міністр Індії Манмохан Сінгх і голова КНР Ху Цзіньтао.

Зустріч лідерів чотирьох країн проходить у палаці Ітамараті, де розташовується МЗС Бразилії. Перед початком саміту для зустрічі високих гостей біля палацу була вибудувана президентська гвардія, повідомляє ТСН.

На четвер (ніч п'ятниці за Києвом) перенесені засідання БРІК у вузькому і розширеному складах, які були спочатку заплановані на день пізніше.

Раніше повідомлялося, що лідер Китаю мав намір вилетіти додому відразу після двосторонньої зустрічі з Мєдвєдєвим, яка вже відбулася, але потім стало відомо, що Ху Цзіньтао візьме участь у засіданнях БРІК.

"Лідери РФ і Китаю Дмитро Мєдвєдєв і Ху Цзіньтао, незважаючи на зміни програми китайського лідера, у відкритій і продуктивної бесіді обговорили міжнародні питання і реалізацію великих економічних проектів", - повідомив помічник президента РФ Сергій Приходько.

Він також відзначав, що "в порядку денному главам держав пропонується обговорити наступні теми: взаємодія країн БРІК у контексті міжнародних зусиль з подолання глобальної фінансово-економічної кризи та завдань посткризового розвитку, в тому числі в рамках процесу самітів "Групи двадцяти", актуальні питання протидії новим викликам і загрозам, включаючи міжнародний тероризм та ядерну безпеку в контексті Вашингтонського саміту, проблематика зміни клімату, нові перспективні напрями співпраці у форматі БРІК ".

"Серед регіональних питань: іранська ядерна програма, близькосхідне врегулювання і ситуація на Гаїті", - повідомив Приходько.

За його словами, за підсумками саміту лідери БРІК візьмуть спільну заяву, в якій буде відображено загальне бачення нинішнього етапу світового розвитку, підкреслена важливість створення більш стабільной, передбачуваной і диверсифікованої міжнародної валютної системи, виділені пріоритетні завдання багатостороннього співробітництва в інтересах вирішення глобальних проблем, зміцнення міжнародної стабільності і безпеки.

Раніше планувалося, що саміт буде проходити протягом двох днів, проте його програму довелося скоротити до одного дня у зв'язку з сильним землетрусом у Китаї, через якого глава КНР Ху Цзіньтао прийняв рішення повернутися у свою країну.

Очікується, що нинішній саміт БРІК стане продовженням процесу в консолідації чотирьох держав, що представляють найбільш динамічно розвинуті економіки світу.

Це другий офіційний саміт об'єднання БРІК, перший пройшов влітку минулого року в Єкатеринбурзі за ініціативою російської сторони.

Обговорити на форумі