друкувати


Після перевороту в Киргизії відбувають етнорейдерські захоплення нерухомості

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-15 02:49:46
Росіяни в Киргизії скаржаться на рейдерські захвати і напади на їх офіси та житлові будинки. Про це заявив офіційний представник російського зовнішньополітичного відомства Андрій Нестеренко.

"Серйозну стурбованість викликає те, що в останні дні в посольство Росії в Бішкеку надходять численні звернення громадян Російської Федерації та російських співвітчизників у зв'язку з випадками рейдерських захоплень і нападів на офіси їхніх компаній і житлові будинки, проявами побутового націоналізму в Бішкеку та інших районах Киргизії" , - заявив Нестеренко, повідомляє ТСН.

За словами Нестеренка, місцеві правоохоронні органи і органи влади найчастіше не реагують на прохання росіян про допомогу і захист. Посольство РФ в Киргизії 13 квітня звернулося до відповідних відомств цієї країни з проханням вжити заходів для забезпечення безпеки проживають у країні російськомовних громадян, сказав представник МЗС РФ.

Після масових заворушень, які 7 квітня охопили всю країну, в Киргизії почалися етнорейдерскі захоплення власності, що належить "некиргизам", і погроми магазинів, кіосків і підприємств, що належать слов'янам, туркам, китайцям і представникам інших національностей.

Так, в ніч з 7 на 8 квітня були зроблені спроби рейдерського захоплення власності російських підприємців - холодокомбінату N1, що знаходиться недалеко від міста Токмок.

У селищі "гідробудівників" натовп молодих киргизів зажадав виселення росіян з їхніх будинків. Після прибуття на місце загону дружинників, до якого входили представники різних національностей, натовп пішов, але обіцяв повернутися після від'їзду дружинників.

У Бішкеку групи молодих людей-киргизів обходять приватні будинки, в яких мешкають росіяни зі словами: "Росіяни, забирайтеся з киргизькою землі" і "Ми вас будемо громити".

Інформація про подібні інциденти надходила з міста Кант, сіл Тюп і Карла Маркса.

Масові протести почалися в Киргизії 6 квітня, а 7 квітня охопили всю країну. У заворушеннях загинули 84 людини, сотні отримали поранення. На хвилі протестів до влади в країні прийшла опозиція, створено тимчасовий уряд.

Обговорити на форумі